Mój Dietetyk Ostróda
Szczęśliwy sposób odżywiania
facebook
Mój gabinet właśnie rozpoczął współpracę z Instytut Mikroekologii, który oferuje nowoczesną diagnostykę pomocną w rozpoznawaniu alergii czy dysfunkcji flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. W instytucie wykonasz m.in.:
?Badania na alergie IgG - zależne i IgE-zależne
?Badania bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym
Dzięki tego typu diagnostyce można dowiedzieć się, jakie produkty powodują reakcje alergiczne, ułożyć indywidualnie dopasowaną dietę i zaplanować odpowiednio dobraną probiotykoterapię. Jeśli podejrzewasz, że za Twoimi dolegliwościami może kryć się alergia lub dysfunkcje mikrobioty jelitowej, zgłoś się do mnie, a razem wybierzemy odpowiednie badanie. Specjalistyczna diagnostyka jest szczególnie wskazana u osób zmagających się z otyłością, podejrzeniem alergii lub nietolerancji pokarmowych, problemami ze strony układu pokarmowego np. zespołem jelita drażliwego czy chorobami autoimmunologicznymi.
2021-11-24, 09:14
facebook
Łosoś i brokuły na parze, ziemniaki i pyszny sos na bazie fety i koperku ??
2021-11-23, 17:56
facebook
Oznaczenia i certyfikaty produktów spożywczych to temat wart uwagi, ponieważ istnieje pewna grupa oficjalnie nadawanych oznaczeń, które gwarantują pochodzenie czy jakość produktu. Niestety producenci często umieszczają na opakowaniach inne oznaczenia, czasem bardzo podobne do oficjalnych, które mogą wprowadzać nas, konsumentów, w błąd.

Na początek oznaczenia produktów tradycyjnych, które nadawane są w ramach europejskiego systemu znakowania produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób. Tu mamy trzy formalne oznaczenia:

? Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP charakteryzuje produkt rolny lub artykuł spożywczy, do opisania którego wykorzystuje się nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Przykłady: oscypek, bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy.

? Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) to znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Związek ten nie musi być już tak ścisły, jak w przypadku chronionej nazwy pochodzenia. Jeśli dany produkt wytwarzany jest w innym miejscu, ale przy użyciu odpowiednich surowców, technologii i zachowaniem ważnych cech produktu, to może on używać danej nazwy. Przykłady: andruty kaliskie, cebularz lubelski, ser koryciński, rogal świętomarciński.

? Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) to znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla danego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Przykłady: kabanosy staropolskie, kiełbasa jałowcowa staropolska, olej rydzowy, półtorak staropolski tradycyjny.
2021-11-23, 10:23
facebook
Czasami klasyka smakuje najlepiej, dlatego dzisiaj zupa ogórkowa w odchudzonej wersji na domowym bulionie warzywnym, bez mąki i śmietany ?
2021-11-22, 18:44
facebook
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż! ?☃️? Zastanawiasz się nad prezentem pod choinkę dla członka rodziny lub innej, bliskiej Ci osoby❓
Voucher na konsultację lub współpracę dietetyczną to prezent, który będzie wyrazem Twojej troski o zdrowie Twoich bliskich
2021-11-22, 10:07
facebook
Po aktywności na świeżym powietrzu apetyt dopisuje, więc dziś quiche z mięsem z kurczaka ?❤️
2021-11-21, 16:29
facebook
Niedziela to dobra okazja na wypoczynek na świeżym powietrzu ? Udało się Wam gdzieś wyskoczyć?
2021-11-21, 15:50
facebook
Chleb pszenno- żytni z sezamem, wreszcie jestem zadowolona z wypieku ?
2021-11-21, 15:27
facebook
Dzisiaj gulasz z piersią z kurczaka, batami i czerwoną fasolą ??
2021-11-19, 19:03
facebook
Jeśli tak jak ja czasem jesteście w biegu i nie macie czasu na jedzenie, zapewne szukacie wtedy dobrej przekąski, która pozwoli wytrwać do chwili, gdy będzie okazja na zjedzenie regularnego posiłku.

Ja dzisiaj wybrałam Kulki mocy - Kakao & Nuta Limonki od Dobrej Kalorii. Dobra Kaloria to dla mnie zawsze pewniak - po prostu wiem, że jej produkty będą smaczne i będą miały akceptowalny skład.

W produkcie mamy 7 składników, w tym na pierwszy miejscu daktyle. Daktyle dostarczają błonnik, żelazo, magnez, potas i witaminę B6. W kulkach nie ma dodanych cukrów, ale tych znajdziemy tu i tak dużo, bo aż 50 g na 100 g produktu, nie jest to więc dobra przekąska dla osób unikających cukru czy diabetyków. Oprócz daktyli w składzie znajdują się: migdały, nerkowce, kakao w proszku, wiórki kokosowe i olejek limonkowy.

Warto wspomnieć, że jest to produkt RAW, co oznacza, że przygotowano go w temperaturze nie wyższej niż 42 stopnie C, co pozwala na uniknięcie większych strat wartości odżywczej.

Wartości odżywcze w 65 g (1 paczka):
?Kalorie: 237,25 kcal
?Tłuszcz: 6,37 g
?Węglowodany: 36,4 g, w tym cukry 32,5 g
?Białko: 4,03 g
?Błonnik: 5,72 g
2021-11-19, 11:48
facebook
Za kilka dni odbywa się I Kongres Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, w którym oczywiście biorę udział. Liczę na wymianę doświadczeń i poszerzenie wiedzy, dzięki czemu będę mogła jeszcze skuteczniej pomagać osobom, które zgłaszają się do mojego gabinetu z problemem nadwagi i otyłości. ?

https://ptlo.org.pl/kongres_ptlo
2021-11-19, 08:18
facebook
Szaleństwo z Thermomixem rozpoczęte - chleb orkiszowy, chleb żytni, chleb pita, gyros, tzatziki, kurczak w sosie curry, a to dopiero drugi dzień ??❤️
2021-11-18, 18:33
facebook
Moja poradnia dołączyła do grona firm oferujących specjalne zniżki posiadaczom Karty Dużej Rodziny. Od dzisiaj możecie skorzystać z konsultacji i opieki dietetycznej z rabatem 15%. ??

Z własnego doświadczenia wiem, jak trudno pogodzić wszystkie obowiązki, mając na głowie dom, pracę i opiekę nad dziećmi. Z drugiej strony mam też świadomość, jak ważne, jest by rodzice dbali o zdrowie swoje i swoich dzieci i dając dobry przykład, kształtowali pozytywne nawyki żywieniowe w rodzinie. Dlatego też zdecydowałam się dołączyć do grona firm wspierających rodziny wielodzietne i sprawić, by dostęp do usług dietetycznych był dla nich łatwiejszy i tańszy.

Teraz dzięki Karcie Dużej Rodziny w mojej poradni będziecie mogli otrzymać 15% zniżki zarówno na pojedyncze konsultacje, jak i opiekę dietetyczną. Zapraszam!
2021-11-18, 08:38
facebook
Joga i trening siłowy zrobione, można iść do pracy ???
2021-11-17, 09:47
facebook
Zapiekanka z bakłażanem i mięsem z indyka - przepis już na stronie www ???

Jesienne wieczory sprzyjają gotowaniu pysznych, pożywnych dań, a takim właśnie jest bakłażanowa zapiekanka z mięsem z indyka. Bakłażan jest niskokaloryczny, w 90% składa się z wody. Jedząc go dostarczamy do organizmu m.in. potasu, wapnia, magnezu, a także sporo błonnika. W skórce bakłażana znajdują się związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, które odpowiadają za jego piękny kolor i mają właściwości przeciwutleniające.

https://mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/zapiekanka-z-baklazanem-i-miesem-z-indyka.html
2021-11-17, 07:40
facebook
Informację o sposobie przechowywania produktów spożywczych producent musi zamieścić na jego etykiecie. Często towarzyszy jej także instrukcja przygotowania, jeśli produkt tego wymaga.

Warto przestrzegać tych zaleceń, ponieważ nieprawidłowe przechowywanie produktu może doprowadzić do jego zanieczyszczenia szkodliwymi substancjami, zmiany smaku czy zmniejszenia wartości odżywczej. Chociaż czasem informacje te mogą wydawać się nam banalne - jak np. adnotacja, by świeże mięso spożywać po obróbce termicznej, to jednak warto czytać etykiety i stosować się do zaleceń producenta, bo w przypadku niektórych produktów sposób przechowywania ma ogromne znaczenie.
Na przykład, produkty sprzedawane w puszkach powinnyśmy przechowywać w innym opakowaniu jeśli nie zużyjemy od razu całości. Dostęp tlenu powoduje, że zawarte w oryginalnym opakowaniu metale mogą przedostawać się do jedzenia. Niektóre oleje, jak np. lniany trzeba przechowywać w lodówce bez dostępu do światła dziennego. Śmietany i jogurty trzymamy w szczelnym opakowaniu, by nie przyspieszać utraty smaku i rozwoju mikroorganizmów.
2021-11-16, 12:14
facebook
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni jest już na stronie www - polecam na jesienne chłody - rozgrzewa i poprawia humor ???
https://mojdietetyk.pl/cos_pysznego_zdrowego/rozgrzewajaca-zupa-dyniowa.html
2021-11-16, 09:10
facebook
Dzisiejsze kulinarne wprawki ?Dorsz ze szpinakiem i pęczak jęczmienny ❤️??
2021-11-15, 21:44
facebook
Pracowity dzień powoli mija a mnie udało się zrobić dzisiaj bardzo dobry trening - mam nadzieję, że też się dzisiaj poruszaliście?
2021-11-15, 14:26
facebook
Producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych dwa rodzaje informacji o przydatności do spożycia:
?Należy spożyć do... - co oznacza, że po tym terminie produkt nie nadaje się do spożycia i jest poleceniem, którego bezwzględnie należy przestrzegać. Dzień określony w ten sposób, to ostatni termin, w którym można bezpiecznie spożyć produkt. Po przekroczeniu wskazanego terminu produkt może być szkodliwy dla zdrowia ze względu na rozwój drobnoustrojów a jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym.
?Najlepiej spożyć przed ... - to tzw. data minimalnej trwałości, która jest bardziej zaleceniem producenta gwarantującym, że do wskazanej daty produkt zachowa swoje pożądane właściwości. Zalecenie to umieszcza się zwykle na produktach, które nie są narażone na zepsucie w wyniku rozwoju drobnoustrojów, ale za to z czasem może się zmienić ich wygląd, kolor czy konsystencja. Dotyczy to np. mąk, kasz, słodyczy. Jeśli na opakowaniu podany jest jedynie miesiąc i rok, datę odnosimy do ostatniego dnia danego miesiąca. Również po tej dacie produkt może nadawać się do spożycia i być bezpieczny dla zdrowia, ale może już nie smakować i nie wyglądać tak dobrze. Przykładem niech będzie biały nalot na czekoladzie, który powstaje w wyniku wytrącania się tłuszczu.
2021-11-15, 12:41
facebook
Na stronie www pojawił się już przepis na pyszne gryczotto z indykiem
2021-11-15, 11:24
facebook
Wczorajsze danie - bakłażanowa zapiekanka z mielonym mięsem, mozzarellą, pesto i oliwkami ??
2021-11-14, 11:05
facebook
Weekend rozpoczęty jogą i treningiem siłowym, teraz do pracy a potem gotowanie - coś pysznego dzisiaj muszę wyczarować ??❤️
2021-11-13, 10:19
facebook
Dzień wolny i pogoda całkiem całkiem, więc 10 km w lesie trzeba było zrobić ❤️???‍♀️?? A jak u Was aktywność dzisiaj?
2021-11-11, 15:56
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy | Zgoda cookies
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.