facebook
Pogoda próbuje mnie pokonać, ale się nie poddaję - 6 km jak zwykle ???
2022-04-11, 18:57
facebook
I FAKT I MIT!!! TO ZALEŻY ?
To zależy ile jesz aktualnie, ale też co jesz.
✅ Aby chudnąć trzeba jeść, odpowiednie produkty w odpowiedniej ilości.
✅ Warto pozbyć się mało wartościowych produktów, często wysoko przetworzonych i kalorycznych, a w ich miejsce włączyć wartościowe jedzenie, które pozwala najadać się do syta.
✅ Burczenie w brzuchu nie jest gwarancją sukcesu, a najczęściej pierwszym krokiem do rzucenia postanowienia “aby jeść mniej”. Początkowo może być szybka redukcja ale potem pojawia się efekt jo-jo i masa ciała często jest wyższa niż przed rozpoczęciem odchudzania.
✅ Aby chudnąć należy zastosować tzw. ujemny bilans energetyczny czyli dostarczać mniej energii niż organizm wydatkuje, gdyż wtedy sięgnie on do rezerw energetycznych w postaci dodatkowych kilogramów i tkanki tłuszczowej.
✅ Deficyt nie może być zbyt duży, czyli ilość dostarczanych kalorii nie może być mniejsza niż PPM (podstawowa przemiana materii - zapytaj dietetyka jak ją wyliczyć) - a najlepiej jeśli nawet nie zbliżymy się do tej wartości, gdyż odbije się to efektem jo-jo, utratą masy mięśniowej zamiast tkanki tłuszczowej, niedoborem witamin i składników mineralnych, złym samopoczuciem (bóle głowy, uczucie zimna, zaparcia, osłabienie, zaburzenia widzenia).
To zależy ile jesz aktualnie, ale też co jesz.
✅ Aby chudnąć trzeba jeść, odpowiednie produkty w odpowiedniej ilości.
✅ Warto pozbyć się mało wartościowych produktów, często wysoko przetworzonych i kalorycznych, a w ich miejsce włączyć wartościowe jedzenie, które pozwala najadać się do syta.
✅ Burczenie w brzuchu nie jest gwarancją sukcesu, a najczęściej pierwszym krokiem do rzucenia postanowienia “aby jeść mniej”. Początkowo może być szybka redukcja ale potem pojawia się efekt jo-jo i masa ciała często jest wyższa niż przed rozpoczęciem odchudzania.
✅ Aby chudnąć należy zastosować tzw. ujemny bilans energetyczny czyli dostarczać mniej energii niż organizm wydatkuje, gdyż wtedy sięgnie on do rezerw energetycznych w postaci dodatkowych kilogramów i tkanki tłuszczowej.
✅ Deficyt nie może być zbyt duży, czyli ilość dostarczanych kalorii nie może być mniejsza niż PPM (podstawowa przemiana materii - zapytaj dietetyka jak ją wyliczyć) - a najlepiej jeśli nawet nie zbliżymy się do tej wartości, gdyż odbije się to efektem jo-jo, utratą masy mięśniowej zamiast tkanki tłuszczowej, niedoborem witamin i składników mineralnych, złym samopoczuciem (bóle głowy, uczucie zimna, zaparcia, osłabienie, zaburzenia widzenia).
2022-04-11, 13:03
facebook
Niedzielny spacer, trochę słońca, trochę deszczu, dużo wiatru ?
2022-04-10, 15:43
facebook
Curry z batatami, szpinakiem, kalafiorem i ciecierzycą - lekko zmodyfikowany przepis na Thermomix z Cookidoo ???
2022-04-09, 15:40
facebook
Odbyłam bardzo intensywne i pogłębione szkolenie na temat insulinooporności organizowane przez Fundację Insulinooporności. To była spora dawka wiedzy, okazja do uporządkowania już posiadanych informacji i wymiany doświadczeń z innymi specjalistami. Tematem insulinooporności interesuję się już od dłuższego czasu, ponieważ większość pacjentek zgłaszających się do mojego gabinetu cierpi na tę przypadłość. Jeśli do nich należysz, zapraszam do współpracy stacjonarnej i zdalnej.
2022-04-09, 08:21
facebook
MIT!!!‼
Ziemniaki same w sobie ani nie tuczą ani nie utrudniają odchudzania.
✅100 g ziemniaków, czyli dwie średniej wielkości sztuki, zawierają około 70 kcal.
✅Ponadto są źródłem witaminy C, potasu i magnezu.
✅ Warto pamiętać, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i małą ilość błonnika pokarmowego (czyli po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi szybko wzrośnie, może pojawić się senność lub szybsze uczucie głodu). ✅ Istnieją sposoby aby obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków:
● ugotowane ziemniaki schłodzić w lodówce i odgrzać na następny dzień,
● ziemniaki lepiej upiec niż ugotować
● jeść ziemniaki w towarzystwie produktów zawierających białko (np. mięso, ryby), tłuszcz (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) i błonnik pokarmowy (surówka warzywna).
✅ Jeśli z ziemniaków przyrządzimy frytki smażone na głębokim oleju, chipsy bądź puree z dodatkiem masła to dostarczonych zostanie sporo więcej kalorii. ✅ Ziemniak sam w sobie nie tuczy, zwłaszcza taki z wody lub piekarnika, ale wszystko zależy od ilości i częstotliwości jego spożywania.
✅ Dodatkowo na wzrost masy ciała mogą wpływać sposoby jego przyrządzania i towarzyszące mu dodatki. ✅ Warto by ziemniaki były częścią urozmaiconego żywienia u boku innych dodatków węglowodanowych – makaronu, kaszy, ryżu, płatków i pieczywa.
Ziemniaki same w sobie ani nie tuczą ani nie utrudniają odchudzania.
✅100 g ziemniaków, czyli dwie średniej wielkości sztuki, zawierają około 70 kcal.
✅Ponadto są źródłem witaminy C, potasu i magnezu.
✅ Warto pamiętać, że ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i małą ilość błonnika pokarmowego (czyli po ich zjedzeniu poziom glukozy we krwi szybko wzrośnie, może pojawić się senność lub szybsze uczucie głodu). ✅ Istnieją sposoby aby obniżyć indeks glikemiczny ziemniaków:
● ugotowane ziemniaki schłodzić w lodówce i odgrzać na następny dzień,
● ziemniaki lepiej upiec niż ugotować
● jeść ziemniaki w towarzystwie produktów zawierających białko (np. mięso, ryby), tłuszcz (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) i błonnik pokarmowy (surówka warzywna).
✅ Jeśli z ziemniaków przyrządzimy frytki smażone na głębokim oleju, chipsy bądź puree z dodatkiem masła to dostarczonych zostanie sporo więcej kalorii. ✅ Ziemniak sam w sobie nie tuczy, zwłaszcza taki z wody lub piekarnika, ale wszystko zależy od ilości i częstotliwości jego spożywania.
✅ Dodatkowo na wzrost masy ciała mogą wpływać sposoby jego przyrządzania i towarzyszące mu dodatki. ✅ Warto by ziemniaki były częścią urozmaiconego żywienia u boku innych dodatków węglowodanowych – makaronu, kaszy, ryżu, płatków i pieczywa.
2022-04-08, 20:00
facebook
Wyszłam w czapce, wróciłam bez - 6 km potrafi rozgrzać a i pogoda się w trakcie poprawiła ?A tak mi się nie chciało iść, bo wieje, bo zimno, bo może padać ? Jednak było warto ❤️
2022-04-08, 15:45
facebook
Kolejny wielkanocny przysmak, tym razem znowu coś dla osób niejedzących mięsa - pasztet z soczewicy❣️?
✅ Składniki:
210 g soczewica czerwona – 1 szkl.
75 g słonecznik – 1/2 szkl.
250 g cebula – 2 szt.
300 g marchewka – 2 szt.
160 g seler naciowy (3 łodygi)
65 g płatki owsiane – 1/2 szkl.
50 g olej rzepakowy
10 g czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
listek laurowy – 2 szt.
sól – 1 łyżeczka
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
✅ Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25 min. (nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min. W razie konieczności dodać trochę wody.
Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu będą odchodzić od foremki.
✅ Składniki:
210 g soczewica czerwona – 1 szkl.
75 g słonecznik – 1/2 szkl.
250 g cebula – 2 szt.
300 g marchewka – 2 szt.
160 g seler naciowy (3 łodygi)
65 g płatki owsiane – 1/2 szkl.
50 g olej rzepakowy
10 g czosnek – 2 ząbki
natka pietruszki – 3 łyżki posiekanej
listek laurowy – 2 szt.
sól – 1 łyżeczka
słodka papryka – 1 łyżka
majeranek – 1 łyżka
pieprz ziołowy – 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
✅ Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25 min. (nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia na 10 min., odcedzić. Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Jeśli używamy zwykłego selera to utrzeć go na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na 1/4 szklanki oleju, dodać marchewkę i selera, dusić pod przykryciem przez 10 min. W razie konieczności dodać trochę wody.
Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu będą odchodzić od foremki.
2022-04-08, 09:32
facebook
MIT!!!
✅Kawa sama w sobie ma więcej plusów niż minusów. Jednak w przypadku występowania nadciśnienia tętniczego i problemów ze snem nie jest zalecane wypijanie jej dużych ilości.
✅ Ile filiżanek dziennie jest zalecane? Od 3 do 5 filiżanek (czyli o pojemności około 150 ml).
✅Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona i choroby serca.
✅ Badania wykazały, że picie 2 filiżanek czystej kawy przez kobiety zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia depresji.
✅ Kawa nie odwadnia organizmu. Spożyta wraz z nią kofeina wykazuje jedynie chwilowy efekt moczopędny ale jeśli w ciągu dnia będzie odpowiedni bilans płynów to wszystko się wyrówna.
✅ Kaloryczność kawy jest różna w zależności od rodzaju i dodatków użytych do jej przygotowania.
● Małe espresso to tylko 5 kcal
● Kawa z mlekiem (około 3 łyżkami - 30ml) to około 20 kcal
● Kawa mrożona z mlekiem (sporą ilością tj. 200 ml 3,2% :)) i kostkami lodu + cukier (3 łyżeczki) to 200 kcal
● Kawa z bitą śmietaną i lodami potrafi dostarczyć aż 400 kcal!
✅ Picie kawy w nadmiarze przyspiesza ciśnienie tętnicze krwi, zaburza koncentrację i pamięć oraz powoduje apatię. Jeśli kawa jest wypijana w zalecanej ilości to nie zaszkodzi zdrowiu a wręcz je polepszy, ale najważniejszy jest umiar.
✅Kawa sama w sobie ma więcej plusów niż minusów. Jednak w przypadku występowania nadciśnienia tętniczego i problemów ze snem nie jest zalecane wypijanie jej dużych ilości.
✅ Ile filiżanek dziennie jest zalecane? Od 3 do 5 filiżanek (czyli o pojemności około 150 ml).
✅Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona i choroby serca.
✅ Badania wykazały, że picie 2 filiżanek czystej kawy przez kobiety zmniejsza u nich ryzyko wystąpienia depresji.
✅ Kawa nie odwadnia organizmu. Spożyta wraz z nią kofeina wykazuje jedynie chwilowy efekt moczopędny ale jeśli w ciągu dnia będzie odpowiedni bilans płynów to wszystko się wyrówna.
✅ Kaloryczność kawy jest różna w zależności od rodzaju i dodatków użytych do jej przygotowania.
● Małe espresso to tylko 5 kcal
● Kawa z mlekiem (około 3 łyżkami - 30ml) to około 20 kcal
● Kawa mrożona z mlekiem (sporą ilością tj. 200 ml 3,2% :)) i kostkami lodu + cukier (3 łyżeczki) to 200 kcal
● Kawa z bitą śmietaną i lodami potrafi dostarczyć aż 400 kcal!
✅ Picie kawy w nadmiarze przyspiesza ciśnienie tętnicze krwi, zaburza koncentrację i pamięć oraz powoduje apatię. Jeśli kawa jest wypijana w zalecanej ilości to nie zaszkodzi zdrowiu a wręcz je polepszy, ale najważniejszy jest umiar.
2022-04-07, 20:00
facebook
Dzisiaj bardzo ciepło, chociaż wietrznie i trochę pokropiło, ale warto było wyjść z domu ?♀️?
2022-04-07, 15:56
facebook
Kolejny wielkanocny klasyk - barszcz biały, tym razem w wersji z mięsem.
✅ Składniki:
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Ziemniaki – 280 g (4 x Sztuka)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
Kiełbasa z indyka – 150 g (15 x Plasterek)
Pieprz czarny mielony, majeranek
✅ Zakwas:
Mąka żytnia (typ 2000) – 180 g (12 x Łyżka)
Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
Mąkę i ok litr wody wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.
✅ Sposób przygotowania:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do garnka wlać wodę i dodać cebulę, kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 15-20 minutach od zagotowania, wlać zakwas, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Zupę odstawić z ognia i zabielić jogurtem (uprzednio zahartowanym: wlać do szklanki trochę zupy i wymieszać z jogurtem, a dopiero potem dodać do zupy). Na koniec dodać majeranek.
✅ Składniki:
Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
Ziemniaki – 280 g (4 x Sztuka)
Jogurt naturalny – 40 g (2 x Łyżka)
Kiełbasa z indyka – 150 g (15 x Plasterek)
Pieprz czarny mielony, majeranek
✅ Zakwas:
Mąka żytnia (typ 2000) – 180 g (12 x Łyżka)
Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
Mąkę i ok litr wody wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3-4 dni.
✅ Sposób przygotowania:
Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Do garnka wlać wodę i dodać cebulę, kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po około 15-20 minutach od zagotowania, wlać zakwas, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Zupę odstawić z ognia i zabielić jogurtem (uprzednio zahartowanym: wlać do szklanki trochę zupy i wymieszać z jogurtem, a dopiero potem dodać do zupy). Na koniec dodać majeranek.
2022-04-07, 10:50
facebook
Od dawna nie było zdjęć z jogi i niektórzy mnie pytali, czy zrzuciłam praktykę. Nic bardziej mylnego - każdy dzień oprócz weekendów zaczynam sesją jogi ?♀, tylko się nie chwalę ;-) To z dzisiaj
2022-04-07, 08:34
facebook
Żurek wegański z wędzonym tofu, czyli wielkanocny klasyk w wersji wege
2022-04-06, 20:00
facebook
Żadne zimno ani deszcze mnie nie zniechęcą do aktywności ??♀️?❤️ a jak u Was, też się ruszacie trochę?
2022-04-06, 17:12
facebook
MIT!!!
✅ W produktach typu light najczęściej tłuszcze zastępowane są różnymi związkami węglowodanowymi, co powoduje, że są nawet bardziej kaloryczne.
✅ Często produkty light mają także więcej konserwantów.
✅ Takie produkty można prędzej nazwać niskotłuszczowymi lub beztłuszczowymi niż niskokalorycznymi.
✅ Produkty mleczne pełnotłuste można zamienić na inne pełnowartościowe, z mniejszą ilością tłuszczu i kalorii zarazem - np. mleko pełnotłuste zawiera 3,2% tłuszczu, natomiast z mniejszą ilością tłuszczu zawiera go 2% - taką zamianę warto zastosować, bo faktycznie do organizmu zostanie dostarczonych mniej kalorii.
✅ Niestety inna zamiana czyli z mleka 3,2% tłuszczu na mleko 0,0% nie jest wskazana, gdyż taki produkt nie dostarcza witamin rozpuszczalnych (A, D, E, K) w tłuszczach (tych tłuszczów w nim nie ma, więc witamin rozpuszczalnych w tłuszczach również). Dodatkowo jeśli nie ma witaminy D to wapń gorzej się wchłania.
✅ Najczęściej dosładzane różnymi słodzikami są jogurty owocowe 0%, często nie różnią się kalorycznością od “pełnowartościowego” odpowiednika, a nawet ją przewyższają. Dla zapewnienia odpowiedniej konsystencji jogurt dodawana jest większa ilość wody i zagęstników a także dodatkowe konserwanty (im większa zawartość wody w produkcie tym szybciej się psuje).
✅ Produkty light nie odchudzają. Spożywanie tych produktów w nadmiarze może być przyczyną nadwagi i otyłości. Podstawą redukcji masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych i zadbanie o odpowiednią ilość ruchu.
✅ W produktach typu light najczęściej tłuszcze zastępowane są różnymi związkami węglowodanowymi, co powoduje, że są nawet bardziej kaloryczne.
✅ Często produkty light mają także więcej konserwantów.
✅ Takie produkty można prędzej nazwać niskotłuszczowymi lub beztłuszczowymi niż niskokalorycznymi.
✅ Produkty mleczne pełnotłuste można zamienić na inne pełnowartościowe, z mniejszą ilością tłuszczu i kalorii zarazem - np. mleko pełnotłuste zawiera 3,2% tłuszczu, natomiast z mniejszą ilością tłuszczu zawiera go 2% - taką zamianę warto zastosować, bo faktycznie do organizmu zostanie dostarczonych mniej kalorii.
✅ Niestety inna zamiana czyli z mleka 3,2% tłuszczu na mleko 0,0% nie jest wskazana, gdyż taki produkt nie dostarcza witamin rozpuszczalnych (A, D, E, K) w tłuszczach (tych tłuszczów w nim nie ma, więc witamin rozpuszczalnych w tłuszczach również). Dodatkowo jeśli nie ma witaminy D to wapń gorzej się wchłania.
✅ Najczęściej dosładzane różnymi słodzikami są jogurty owocowe 0%, często nie różnią się kalorycznością od “pełnowartościowego” odpowiednika, a nawet ją przewyższają. Dla zapewnienia odpowiedniej konsystencji jogurt dodawana jest większa ilość wody i zagęstników a także dodatkowe konserwanty (im większa zawartość wody w produkcie tym szybciej się psuje).
✅ Produkty light nie odchudzają. Spożywanie tych produktów w nadmiarze może być przyczyną nadwagi i otyłości. Podstawą redukcji masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych i zadbanie o odpowiednią ilość ruchu.
2022-04-06, 13:56
facebook
Wielkanoc bez majonezu jest raczej nie do pomyślenia, ale zamiast tego sklepowego, polecam zrobić odchudzoną i zdrowszą wersję pochodzącą z ebooka naszej sieci Mój Dietetyk
2022-04-05, 20:00
facebook
Pogoda nie rozpieszcza, ale 6 km wpadło po pracy i widziałam żurawie ???♀️?
2022-04-05, 16:34
facebook
MIT!!!
Tłuszcze są niezbędnym elementem codziennej diety.
? Faktem jest, że to najbardziej kaloryczny składnik pożywienia (na 1 g tłuszczów przypada 9 kcal, w przypadku białek i węglowodanów jest to 4 kcal), ale nie można ich całkowicie wyeliminować. ?Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin (A, D, E i K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z rodziny omega-3 i omega 6 - odpowiadają za gospodarkę hormonalną, odporność, zmniejszają stany zapalne, wspomagają pracę mózgu i wykazują działanie antystresowe).
?Tłuszcze są nośnikiem smaku - dodatek do potraw poprawia ich smak.
?Dodatek tłuszczów do posiłków obniża jego indeks glikemiczny, czyli po zjedzeniu pełnowartościowego posiłku (źródło węglowodanów np. kasza gryczana + źródło białka np. pierś z kurczaka + źródło tłuszczu + błonnik np. sałatka z pomidorów z dodatkiem oleju rzepakowego) będą mniejsze wahania poziomu glukozy (cukru) we krwi - jest to szczególnie ważne u osób z insulinoopornością i cukrzycą.
?Nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych (czyli głównie tłuszczów zwierzęcych) wiąże się ze zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia oraz zawałów mięśnia sercowego. Dodatkowo podwyższają poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL czyli tzw. “złego cholesterolu”. Warto tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste czerwone mięsa, masło) zastępować tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, pestki WYJĄTEK stanowi olej kokosowy i palmowy - zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych!!!).
? Warto włączyć do swojej diety tłuste ryby morskie (min. 2 x w tygodniu) jako źródło kwasów z rodziny omega-3. Warto zwracać uwagę zarówno na ilość jak i jakość spożywanych tłuszczów, gdyż odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, poprawia parametry gospodarki lipidowej.
Tłuszcze są niezbędnym elementem codziennej diety.
? Faktem jest, że to najbardziej kaloryczny składnik pożywienia (na 1 g tłuszczów przypada 9 kcal, w przypadku białek i węglowodanów jest to 4 kcal), ale nie można ich całkowicie wyeliminować. ?Dostarczają organizmowi niezbędnych witamin (A, D, E i K) oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z rodziny omega-3 i omega 6 - odpowiadają za gospodarkę hormonalną, odporność, zmniejszają stany zapalne, wspomagają pracę mózgu i wykazują działanie antystresowe).
?Tłuszcze są nośnikiem smaku - dodatek do potraw poprawia ich smak.
?Dodatek tłuszczów do posiłków obniża jego indeks glikemiczny, czyli po zjedzeniu pełnowartościowego posiłku (źródło węglowodanów np. kasza gryczana + źródło białka np. pierś z kurczaka + źródło tłuszczu + błonnik np. sałatka z pomidorów z dodatkiem oleju rzepakowego) będą mniejsze wahania poziomu glukozy (cukru) we krwi - jest to szczególnie ważne u osób z insulinoopornością i cukrzycą.
?Nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych (czyli głównie tłuszczów zwierzęcych) wiąże się ze zwiększeniem ryzyka chorób układu krążenia oraz zawałów mięśnia sercowego. Dodatkowo podwyższają poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL czyli tzw. “złego cholesterolu”. Warto tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste czerwone mięsa, masło) zastępować tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona, pestki WYJĄTEK stanowi olej kokosowy i palmowy - zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych!!!).
? Warto włączyć do swojej diety tłuste ryby morskie (min. 2 x w tygodniu) jako źródło kwasów z rodziny omega-3. Warto zwracać uwagę zarówno na ilość jak i jakość spożywanych tłuszczów, gdyż odpowiednia podaż zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, poprawia parametry gospodarki lipidowej.
2022-04-05, 15:41
facebook
Bardzo dziękuję za możliwość wystąpienia na konferencji REPs Polska "Sylwetka na Lata". ❤️ Czuję radość i dumę, a ten certyfikat potwierdzający moje kompetencje jako prelegenta, będzie dla mnie cennym skarbem i pamiątką po tym wydarzeniu, nad którym wraz z grupą cudownych ludzi procowaliśmy od grudnia zeszłego roku. ❣️?? Dziękuję Wam wszystkim oraz tym, którzy wzięli udział jako słuchacze. Jesteście wielcy ?
2022-04-05, 13:11
facebook
Nowość! Gotowa dieta bezmleczna. ??
Jadłospis dla osób cierpiących na alergię na białko mleka krowiego o kaloryczności 1800 kcal uwzględniająca produkty dostępne w sezonie.
Zamówisz tutaj: https://fit40.pl/pl/p/Dieta-Bezmleczna/66
Jadłospis dla osób cierpiących na alergię na białko mleka krowiego o kaloryczności 1800 kcal uwzględniająca produkty dostępne w sezonie.
Zamówisz tutaj: https://fit40.pl/pl/p/Dieta-Bezmleczna/66
2022-04-04, 20:00
facebook
Oj wieje dzisiaj, ale to nie powód żeby siedzieć w domu ??♀️ 6 km zaliczone, a jak ciepło się robi przy dobrym tempie ?
2022-04-04, 17:32
facebook
Wielkanocne przepisy - czas start! Od dzisiaj do świąt będę Wam podrzucała fajne przepisy na zdrowe i smaczne dania wielkanocne z ebooka przygotowanego przez specjalistki z sieci Mój Dietetyk.
2022-04-04, 13:23
facebook
Sesja pytań i odpowiedzi po moim wystąpieniu na konferencji
Sylwetka na Lata :-) Polecam, może odpowiedziałam akurat na Twoje pytanie ?
Sylwetka na Lata :-) Polecam, może odpowiedziałam akurat na Twoje pytanie ?
2022-04-04, 12:35
facebook
MIT!!!‼
Szpinak niestety nie zawiera aż tak dużych ilości żelaza jakby się wydawało a co najważniejsze jest to tzw. żelazo niehemowe, czyli słabiej przyswajalne przez organizm.
✅ Zawartość żelaza w 100g szpinaku to około 3 mg (zapotrzebowanie u mężczyzn wynosi 10 mg, u kobiet 18 mg a w okresie ciąży wzrasta do 27 mg) jednak tylko 1% zostanie przyswojony przez organizm ze względu na to, że jest to tzw. forma niehemowa.
✅Dodatkowo w szpinaku są substancję, które razem z żelazem tworzą związki nierozpuszczalne, czyli nie przyswajalne przez organizm.
✅Substancjami utrudniającymi wchłanianie żelaza są: szczawiany (zawarte w szczawiu, rabarbarze czy właśnie szpinaku), fityniany (np. w mące pełnoziarnistej) czy taniny (obecne w herbacie czarnej i zielonej - lepiej ją wypić między posiłkami niż do posiłku będącego źródłem żelaza).
✅Warto pamiętać, że są też substancje, które ułatwiają wchłanianie żelaza: witamina C i fruktoza zawarta w owocach (co w praktyce oznacza połączenie np. szpinaku (zawierającego żelazo) z pomidorem (wit. C) i kawałkami pomarańczy (wit. C + fruktoza) - z takiego posiłku przyswajalność żelaza będzie większa, a jak jeszcze dorzuci się do takiej sałatki kawałek mięsa to już będzie połączenie idealne!
Szpinak niestety nie zawiera aż tak dużych ilości żelaza jakby się wydawało a co najważniejsze jest to tzw. żelazo niehemowe, czyli słabiej przyswajalne przez organizm.
✅ Zawartość żelaza w 100g szpinaku to około 3 mg (zapotrzebowanie u mężczyzn wynosi 10 mg, u kobiet 18 mg a w okresie ciąży wzrasta do 27 mg) jednak tylko 1% zostanie przyswojony przez organizm ze względu na to, że jest to tzw. forma niehemowa.
✅Dodatkowo w szpinaku są substancję, które razem z żelazem tworzą związki nierozpuszczalne, czyli nie przyswajalne przez organizm.
✅Substancjami utrudniającymi wchłanianie żelaza są: szczawiany (zawarte w szczawiu, rabarbarze czy właśnie szpinaku), fityniany (np. w mące pełnoziarnistej) czy taniny (obecne w herbacie czarnej i zielonej - lepiej ją wypić między posiłkami niż do posiłku będącego źródłem żelaza).
✅Warto pamiętać, że są też substancje, które ułatwiają wchłanianie żelaza: witamina C i fruktoza zawarta w owocach (co w praktyce oznacza połączenie np. szpinaku (zawierającego żelazo) z pomidorem (wit. C) i kawałkami pomarańczy (wit. C + fruktoza) - z takiego posiłku przyswajalność żelaza będzie większa, a jak jeszcze dorzuci się do takiej sałatki kawałek mięsa to już będzie połączenie idealne!
2022-04-04, 10:57