facebook
Bataty faszerowane jajkiem i kiełbasą ze szpinakiem, pomidorami koktajlowymi i oliwkami ?❤️
2021-12-09, 21:08
facebook
Świątecznych porad ciąg dalszy ??? Wigilia i dwa dni świąt to czas, gdy spotykamy się z rodziną przy stole i raczymy potrawami, na które nieraz czekamy cały rok. Nawet będąc na diecie redukcyjnej nie warto psuć sobie tej przyjemności. Spójrzmy na bilans kaloryczny w perspektywie tygodnia a nie tylko tych 3 świątecznych dni. Jeśli w pozostałe 4 dni tygodnia będziemy trzymali się założonej kaloryczności a w święta regularne posiłki zastąpimy bożonarodzeniowymi daniami, to istnieje spora szansa, że wyjdziemy z całej sytuacji bez szwanku ;-) ??
Warto w Wigilijny poranek zjeść smaczne, pożywne śniadanie, które zapewni poczucie sytości i powstrzyma nas od podjadania w czasie gotowania czy przygotowań do wieczerzy. Jeśli w ciągu dnia będziemy głodni, sięgnijmy po zdrowe przekąski: słupki marchewki, świeży ogórek, jogurt z owocem. W ten sposób w ciągu dnia zaoszczędzimy około 1000-1500 kcal, które będziemy mogli wykorzystać wieczorem. Aby nie przekroczyć zbytnio dziennego zapotrzebowania energetycznego, pomyślmy, których potraw z wigilijnego stołu będziemy chcieli skosztować, oszacujmy ich kaloryczność i zaplanujmy wieczerzę tak, aby zmieścić się w tym przedziale. Tutaj znajdziesz kaloryczność typowych świątecznych dań i przykładowe menu na około 1000 kcal: https://mojdietetyk.pl/artykuly/kalorycznosc-wigilijnych-potraw.html
Jeśli samodzielnie przygotowujesz świąteczne dania, możesz je nieco odchudzić zastępując:
?mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą (różnica w kaloryczności nie będzie duża, ale indeks glikemiczny tej drugiej jest niższy, co jest istotne dla osób cierpiących na insulinooporność),
?rybę smażoną rybą upieczoną w piekarniku,
?majonez wymieszać z jogurtem lub przygotować domowy fit majonez,
?cukier ksylitolem lub erytrytolem
?gotową masę makową domową masą własnej roboty
?tłustą śmietaną gęstym jogurtem lub serkiem kanapkowym
Warto w Wigilijny poranek zjeść smaczne, pożywne śniadanie, które zapewni poczucie sytości i powstrzyma nas od podjadania w czasie gotowania czy przygotowań do wieczerzy. Jeśli w ciągu dnia będziemy głodni, sięgnijmy po zdrowe przekąski: słupki marchewki, świeży ogórek, jogurt z owocem. W ten sposób w ciągu dnia zaoszczędzimy około 1000-1500 kcal, które będziemy mogli wykorzystać wieczorem. Aby nie przekroczyć zbytnio dziennego zapotrzebowania energetycznego, pomyślmy, których potraw z wigilijnego stołu będziemy chcieli skosztować, oszacujmy ich kaloryczność i zaplanujmy wieczerzę tak, aby zmieścić się w tym przedziale. Tutaj znajdziesz kaloryczność typowych świątecznych dań i przykładowe menu na około 1000 kcal: https://mojdietetyk.pl/artykuly/kalorycznosc-wigilijnych-potraw.html
Jeśli samodzielnie przygotowujesz świąteczne dania, możesz je nieco odchudzić zastępując:
?mąkę pszenną mąką pełnoziarnistą (różnica w kaloryczności nie będzie duża, ale indeks glikemiczny tej drugiej jest niższy, co jest istotne dla osób cierpiących na insulinooporność),
?rybę smażoną rybą upieczoną w piekarniku,
?majonez wymieszać z jogurtem lub przygotować domowy fit majonez,
?cukier ksylitolem lub erytrytolem
?gotową masę makową domową masą własnej roboty
?tłustą śmietaną gęstym jogurtem lub serkiem kanapkowym
2021-12-09, 10:08
facebook
Na co zwrócić uwagę kupując pieczywo? ?
Pieczywo jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, a jednocześnie jest to też często produkt najmniej wartościowy i najbardziej przetworzony. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez chleba czy bułek, więc skoro ten produkt tak często gości na naszych stołach, warto zwrócić uwagę na jego jakość i wybierać te najzdrowsze i najmniej przetworzone wersje.
Dobry chleb powinien mieć maksymalnie 4 składniki - mąkę, wodę, sól i zakwas lub drożdże. Jeśli w chlebie pojawiają się nasiona, powinny być one wcześniej moczone, bo w trakcie wypiekania suchych dochodzi do utraty wartości odżywczych. Sam dodatek nasion nie oznacza, że mamy do czynienia z chlebem pełnoziarnistym, jak często myślą mniej świadomi klienci, a producenci chętnie wykorzystują ten fakt nadając wymyślne nazwy swoim wyrobom, które mają nas dodatkowo zmylić.
Chleb pełnoziarnisty charakteryzuje się tym, iż do jego wyprodukowania używa się mąki nieoczyszczonej, tzn takiej, w której z ziaren nie usunięto wierzchniej okrywy. W zwykłej białej mące mamy oczyszczone wcześniej nasiona. Pieczywo pełnoziarniste jest cięższe, bardziej wilgotne i ma ciemniejszą barwę.
Często wybieramy "ciemne" pieczywo lub pieczywo oznaczone jako żytnie, wierząc, że jest ono zdrowsze, warto jednak zerknąć na etykietę ze składem, bo może się okazać, że do wyprodukowania chleba żytniego wykorzystano głównie mąkę pszenną a żytnia jest jedynie dodatkiem. Producenci stosują też pewne zabiegi, które nadają pieczywu ciemniejszą barwę - dodaje się do niego karmel i słód jęczmienny. Niestety karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) może powodować mdłości i nadpobudliwość, ma także prawdopodobne działanie kancerogenne. Jego użycie dozwolone jest wyłącznie w produktach słodowanych, czyli zawierających słód jęczmienny. Słód ten to naturalna substancja, która nadaje słodki smak, zawiera wartościowe białko i błonnik, ale niestety producenci zwykle dodają go bardzo mało.
Wśród innych dodatków do chleba znajdziemy: stabilizatory opóźniające czerstwienie (np. guma celulozowa), emulgatory wydłużające trwałość, polepszacze uatrakcyjniające smak i wygląd pieczywa, kwasy organiczne rekompensujące niską kwasowość pieczywa spowodowaną niewielką ilością lub słabą jakością zakwasu, konserwanty (najwięcej w pieczywie tostowym, które nie może nawet być nazywane chlebem) oraz cukier.
Szczególnie warto unikać pieczywa z marketów, gdzie jest ono jedynie dopiekane na miejscu z głęboko zamrożonego ciasta, które może być magazynowane nawet kilka miesięcy. Żeby takie pieczywo wyglądało dobrze dodaje się do niego wiele sztucznych dodatków, np. propionian wapnia (E-282) i sorbinian potasu (E-202) oraz L-cysteinę (E-920), aminokwas, który powinien pochodzić ze zbóż, jednak ze względu na koszt produkcji wiele firm decyduje się na pozyskiwanie go z ludzkich włosów, kaczych piór i świńskiej szczeciny.
Pieczywo jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, a jednocześnie jest to też często produkt najmniej wartościowy i najbardziej przetworzony. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez chleba czy bułek, więc skoro ten produkt tak często gości na naszych stołach, warto zwrócić uwagę na jego jakość i wybierać te najzdrowsze i najmniej przetworzone wersje.
Dobry chleb powinien mieć maksymalnie 4 składniki - mąkę, wodę, sól i zakwas lub drożdże. Jeśli w chlebie pojawiają się nasiona, powinny być one wcześniej moczone, bo w trakcie wypiekania suchych dochodzi do utraty wartości odżywczych. Sam dodatek nasion nie oznacza, że mamy do czynienia z chlebem pełnoziarnistym, jak często myślą mniej świadomi klienci, a producenci chętnie wykorzystują ten fakt nadając wymyślne nazwy swoim wyrobom, które mają nas dodatkowo zmylić.
Chleb pełnoziarnisty charakteryzuje się tym, iż do jego wyprodukowania używa się mąki nieoczyszczonej, tzn takiej, w której z ziaren nie usunięto wierzchniej okrywy. W zwykłej białej mące mamy oczyszczone wcześniej nasiona. Pieczywo pełnoziarniste jest cięższe, bardziej wilgotne i ma ciemniejszą barwę.
Często wybieramy "ciemne" pieczywo lub pieczywo oznaczone jako żytnie, wierząc, że jest ono zdrowsze, warto jednak zerknąć na etykietę ze składem, bo może się okazać, że do wyprodukowania chleba żytniego wykorzystano głównie mąkę pszenną a żytnia jest jedynie dodatkiem. Producenci stosują też pewne zabiegi, które nadają pieczywu ciemniejszą barwę - dodaje się do niego karmel i słód jęczmienny. Niestety karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d) może powodować mdłości i nadpobudliwość, ma także prawdopodobne działanie kancerogenne. Jego użycie dozwolone jest wyłącznie w produktach słodowanych, czyli zawierających słód jęczmienny. Słód ten to naturalna substancja, która nadaje słodki smak, zawiera wartościowe białko i błonnik, ale niestety producenci zwykle dodają go bardzo mało.
Wśród innych dodatków do chleba znajdziemy: stabilizatory opóźniające czerstwienie (np. guma celulozowa), emulgatory wydłużające trwałość, polepszacze uatrakcyjniające smak i wygląd pieczywa, kwasy organiczne rekompensujące niską kwasowość pieczywa spowodowaną niewielką ilością lub słabą jakością zakwasu, konserwanty (najwięcej w pieczywie tostowym, które nie może nawet być nazywane chlebem) oraz cukier.
Szczególnie warto unikać pieczywa z marketów, gdzie jest ono jedynie dopiekane na miejscu z głęboko zamrożonego ciasta, które może być magazynowane nawet kilka miesięcy. Żeby takie pieczywo wyglądało dobrze dodaje się do niego wiele sztucznych dodatków, np. propionian wapnia (E-282) i sorbinian potasu (E-202) oraz L-cysteinę (E-920), aminokwas, który powinien pochodzić ze zbóż, jednak ze względu na koszt produkcji wiele firm decyduje się na pozyskiwanie go z ludzkich włosów, kaczych piór i świńskiej szczeciny.
2021-12-08, 09:58
facebook
Boże Narodzenie już za chwilę i wiele osób, zwłaszcza tych na diecie redukcyjnej, zastanawia się, czy można świętować i cieszyć się przepysznymi potrawami nie przysparzając sobie dodatkowych kilogramów? ???? Ależ tak! ❣️ Właśnie startuję z cyklem świątecznych porad, które pozwolą Wam cieszyć się świątecznymi spotkaniami z rodziną i pysznymi daniami, na które czekamy cały rok bez wyrzutów sumienia i martwienia się o utratę wypracowanych do tej pory rezultatów. ? Startujemy?
Warto zaplanować nadchodzące Święta analizując zeszłoroczne. Na to co było rok temu nie masz już wpływu ale ważne jest, by wyciągnąć wnioski. Przypomnij sobie, jak wyglądały Twoje Święta rok temu.
● Spróbowałaś/spróbowałeś wszystkich potraw z Wigilijnego stołu?
● Czułaś się przejedzona/przejedzony?
● Czy chcesz coś zmienić w podejściu do świąt w tym roku?
Jeśli odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi “TAK” to warto zaplanować dokładniej tegoroczne Święta. Odpowiedz sobie na poniższe pytania:
● Jaki jest Twój cel na święta?
● Co się stanie, gdy osiągniesz ten cel?
● Co się stanie, gdy nie osiągniesz tego celu?
● Co dokładnie chcesz zmienić w podejściu do świąt w tym roku?
● Czy jesteś gotowa/gotowy na te zmiany? Określ swoją gotowość w skali od 1 do 10.
● Jakie są Twoje obawy/potencjalne pokusy (wymień 3)?
● Jakie masz pomysły na ich rozwiązanie?
Plan jest lepszy niż brak plany, ale Ty już go masz i decydujesz ;) Pamiętaj by się wyspać, odpocząć i cieszyć czasem z najbliższymi.
Jutro kolejna porada :-)
Warto zaplanować nadchodzące Święta analizując zeszłoroczne. Na to co było rok temu nie masz już wpływu ale ważne jest, by wyciągnąć wnioski. Przypomnij sobie, jak wyglądały Twoje Święta rok temu.
● Spróbowałaś/spróbowałeś wszystkich potraw z Wigilijnego stołu?
● Czułaś się przejedzona/przejedzony?
● Czy chcesz coś zmienić w podejściu do świąt w tym roku?
Jeśli odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi “TAK” to warto zaplanować dokładniej tegoroczne Święta. Odpowiedz sobie na poniższe pytania:
● Jaki jest Twój cel na święta?
● Co się stanie, gdy osiągniesz ten cel?
● Co się stanie, gdy nie osiągniesz tego celu?
● Co dokładnie chcesz zmienić w podejściu do świąt w tym roku?
● Czy jesteś gotowa/gotowy na te zmiany? Określ swoją gotowość w skali od 1 do 10.
● Jakie są Twoje obawy/potencjalne pokusy (wymień 3)?
● Jakie masz pomysły na ich rozwiązanie?
Plan jest lepszy niż brak plany, ale Ty już go masz i decydujesz ;) Pamiętaj by się wyspać, odpocząć i cieszyć czasem z najbliższymi.
Jutro kolejna porada :-)
2021-12-07, 10:22
facebook
Dzisiaj mamy Mikołajki a za chwilę Święta Bożego Narodzenia! ?☃️? Zastanawiasz się nad prezentem dla członka rodziny lub innej, bliskiej Ci osoby❓
Voucher na konsultację lub współpracę dietetyczną to prezent, który będzie wyrazem Twojej troski o zdrowie Twoich bliskich ❤
Do 14 grudnia voucher kupisz z RABATEM!
? Voucher na 60-minutową konsultację dietetyczną 99 zł zamiast 120 zł, w ramach wizyty:
✔ analiza składu ciała
✔ wywiad zdrowotno-żywieniowy
✔ wskazówki dietetyczne
✔ plan opieki dietetycznej
? Voucher na pakiet współpracy dietetycznej 199 zł zamiast 230 zł
✔ 14-dniowy jadłospis dostosowany do sezonowości, zapotrzebowania energetycznego i preferencji smakowych pacjenta
✔ dodatkowe materiały edukacyjne i narzędzia motywacyjne
✔ plan aktywności fizycznej
✔ wizyta kontrolna
Voucher można wykorzystać na współpracę stacjonarną lub online, a jego ważność to 2 miesiące - można więc wykorzystać go już w nowym roku ❤
Zamów telefonicznie:
? +48 578 282 445
lub mailowo:
?ostroda@mojdietetyk.pl
Odbierz osobiście lub pocztą. ?
Voucher na konsultację lub współpracę dietetyczną to prezent, który będzie wyrazem Twojej troski o zdrowie Twoich bliskich ❤
Do 14 grudnia voucher kupisz z RABATEM!
? Voucher na 60-minutową konsultację dietetyczną 99 zł zamiast 120 zł, w ramach wizyty:
✔ analiza składu ciała
✔ wywiad zdrowotno-żywieniowy
✔ wskazówki dietetyczne
✔ plan opieki dietetycznej
? Voucher na pakiet współpracy dietetycznej 199 zł zamiast 230 zł
✔ 14-dniowy jadłospis dostosowany do sezonowości, zapotrzebowania energetycznego i preferencji smakowych pacjenta
✔ dodatkowe materiały edukacyjne i narzędzia motywacyjne
✔ plan aktywności fizycznej
✔ wizyta kontrolna
Voucher można wykorzystać na współpracę stacjonarną lub online, a jego ważność to 2 miesiące - można więc wykorzystać go już w nowym roku ❤
Zamów telefonicznie:
? +48 578 282 445
lub mailowo:
?ostroda@mojdietetyk.pl
Odbierz osobiście lub pocztą. ?
2021-12-06, 14:04
facebook
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż! ?? Szukasz zdrowych wersji tradycyjnych potraw świątecznych? A może nie chcesz przez święta zaprzepaścić efektów stosowanej kuracji dietetycznej? Spieszymy zatem z pysznymi, zdrowymi i cudownie prezentującymi się daniami. ??
Ebook przygotowany przez zespół Mojego Dietetyka to kwintesencja tradycji i zdrowego odżywiania, a do tego mam dla Ciebie materiał ze szczegółowymi poradami na święta dla osób będących na diecie!
? Jeśli chcesz otrzymać linki do pobrania świątecznych materiałów, skomentuj ten post a linki otrzymasz w wiadomości prywatnej!
? Jeśli dopiero myślisz o zmianie nawyków żywieniowych, nie zwlekaj, zapisz się na konsultację już dziś!
Zapraszam do współpracy!
Kamila Górecka-Kirwiel
tel. +48 578282445
e-mail: ostroda@mojdietetyk.pl
ul. Grunwaldzka 43, 140-100 Ostróda
Strona www: https://mojdietetyk.pl/placowki/ostroda
Ebook przygotowany przez zespół Mojego Dietetyka to kwintesencja tradycji i zdrowego odżywiania, a do tego mam dla Ciebie materiał ze szczegółowymi poradami na święta dla osób będących na diecie!
? Jeśli chcesz otrzymać linki do pobrania świątecznych materiałów, skomentuj ten post a linki otrzymasz w wiadomości prywatnej!
? Jeśli dopiero myślisz o zmianie nawyków żywieniowych, nie zwlekaj, zapisz się na konsultację już dziś!
Zapraszam do współpracy!
Kamila Górecka-Kirwiel
tel. +48 578282445
e-mail: ostroda@mojdietetyk.pl
ul. Grunwaldzka 43, 140-100 Ostróda
Strona www: https://mojdietetyk.pl/placowki/ostroda
2021-12-06, 10:20
facebook
Niedzielny spacerek 23 km do Ostródy i z powrotem ???♀️??
2021-12-05, 16:29
facebook
Długo wyczekiwane szkolenie od GSA - Global Sport Academy, już jestem zapisana :-) ????
https://www.gsacademy.pl/jak-zaplanowac-rok-treningow-od-a-do-z
https://www.gsacademy.pl/jak-zaplanowac-rok-treningow-od-a-do-z
2021-12-03, 10:35
facebook
Od jakiegoś czasu obserwuję wśród pacjentów dążenie do ograniczania lub eliminowania z diety glutenu. Nie zawsze jest to podyktowane wskazaniami medycznymi, często to wynik mody czy przekonania, że gluten przeszkadza w redukcji tkanki tłuszczowej i jest powodem rozmaitych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
W przypadku osób zdrowych profilaktyczne odstawienie glutenu nie ma jednak jak do tej pory żadnych podstaw naukowych. Dlatego też przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę. Kluczowe jest rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy na celiakię, czy też mamy alergię na pszenicę. Ograniczenie glutenu może także przynieść pozytywny skutek u osób cierpiących na chorobę Hashimoto.
Jeśli już zyskamy pewność, że gluten powinien zostać ograniczony lub zniknąć z naszej diety całkowicie, trzeba przeanalizować, które produkty go zawierają, a które będą dla nas bezpieczne. Pomocny może być Znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt został przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.
Warto zapamiętać ten symbol i uważać na inne, podobne, które producenci czasem umieszczają na opakowaniach swoich produktów, które nie spełniają tak rygorystycznych kryteriów. Jak w przypadku wszystkich wcześniej opisywanych oznaczeń, także produkty oznaczone jako bezglutenowe mogą zawierać składniki niepożądane, jak np. cukier czy substancje dodatkowe. Warto więc zawsze czytać etykiety i dokonywać rozsądnych wyborów.
W przypadku osób zdrowych profilaktyczne odstawienie glutenu nie ma jednak jak do tej pory żadnych podstaw naukowych. Dlatego też przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę. Kluczowe jest rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy na celiakię, czy też mamy alergię na pszenicę. Ograniczenie glutenu może także przynieść pozytywny skutek u osób cierpiących na chorobę Hashimoto.
Jeśli już zyskamy pewność, że gluten powinien zostać ograniczony lub zniknąć z naszej diety całkowicie, trzeba przeanalizować, które produkty go zawierają, a które będą dla nas bezpieczne. Pomocny może być Znak Przekreślonego Kłosa, który jest zarówno międzynarodowym, jak i polskim symbolem bezpiecznej żywności bezglutenowej. Jego obecność na opakowaniu oznacza, że produkt został przebadany pod kątem zawartości glutenu, a zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS.
Warto zapamiętać ten symbol i uważać na inne, podobne, które producenci czasem umieszczają na opakowaniach swoich produktów, które nie spełniają tak rygorystycznych kryteriów. Jak w przypadku wszystkich wcześniej opisywanych oznaczeń, także produkty oznaczone jako bezglutenowe mogą zawierać składniki niepożądane, jak np. cukier czy substancje dodatkowe. Warto więc zawsze czytać etykiety i dokonywać rozsądnych wyborów.
2021-12-02, 09:29
facebook
Sport i aktywność to dla mnie zawsze dobra zabawa, polecam na poprawę humoru i pozytywną energię na cały dzień ??
2021-12-01, 11:28
facebook
Mam dzisiaj dla Was fajny trening metaboliczny, który można wykonywać kilka razy w tygodniu zamiast sesji cardio. Jest szybki, prosty i wywołuje efekt zwiększonej powysiłkowej konsumpcji tlenu, która sprzyja szczególnie osobom walczącym ze zbędną tkanką tłuszczową. ???
Jeśli dopiero zaczynasz aktywność, ogranicz się tylko do niego i nie przesadzaj z tempem. Zacznij od 5 powtórzeń każdego ruchu.
Jeśli trenujesz już od jakiegoś czasu, zastąp tym treningiem sesje cardio i wykonuj go 2 razy w tygodniu, jako dodatek do 3 treningów siłowych na tydzień. Co kilka treningów zwiększaj liczbę
powtórzeń. Możesz te zmieniać kolejność ćwiczeń lub wymienić je na inne.
Instrukcja:
Zrób po 10 powtórzeń każdego ćwiczenia, odpoczywając jak najkrócej między kolejnymi ruchami, po czym przez 20-40 sekund biegnij w miejscu lub skacz na skakance najszybciej, jak tylko dasz radę. Zrób krótką przerwę, a następnie powtórz całość, zmniejszając tym razem ilość powtórzeń każdego ćwiczenia do 9. Powtarzaj taki schemat, robiąc co serię o jedno powtórzenie każdego ćwiczenia mniej (8,7,6,5,4,3,2) aż dojdziesz do pojedynczej powtórki. Po każdej serii 20-40 sekund biegu w miejscu i krótka przerwa.
Ćwiczenia:
?Burpees
?Przysiad lub przysiad z wyskokiem
?Naprzemienne dotykanie barków w podporze przodem
?Pajace
?Zakroki
Do dzieła!
Jeśli dopiero zaczynasz aktywność, ogranicz się tylko do niego i nie przesadzaj z tempem. Zacznij od 5 powtórzeń każdego ruchu.
Jeśli trenujesz już od jakiegoś czasu, zastąp tym treningiem sesje cardio i wykonuj go 2 razy w tygodniu, jako dodatek do 3 treningów siłowych na tydzień. Co kilka treningów zwiększaj liczbę
powtórzeń. Możesz te zmieniać kolejność ćwiczeń lub wymienić je na inne.
Instrukcja:
Zrób po 10 powtórzeń każdego ćwiczenia, odpoczywając jak najkrócej między kolejnymi ruchami, po czym przez 20-40 sekund biegnij w miejscu lub skacz na skakance najszybciej, jak tylko dasz radę. Zrób krótką przerwę, a następnie powtórz całość, zmniejszając tym razem ilość powtórzeń każdego ćwiczenia do 9. Powtarzaj taki schemat, robiąc co serię o jedno powtórzenie każdego ćwiczenia mniej (8,7,6,5,4,3,2) aż dojdziesz do pojedynczej powtórki. Po każdej serii 20-40 sekund biegu w miejscu i krótka przerwa.
Ćwiczenia:
?Burpees
?Przysiad lub przysiad z wyskokiem
?Naprzemienne dotykanie barków w podporze przodem
?Pajace
?Zakroki
Do dzieła!
2021-12-01, 09:37
facebook
Bardzo ciekawa konferencja, zwłaszcza tematy związane z żywieniem - targetowana suplementacja, strategie zdrowej i skutecznej redukcji, dieta eliminacyjna, zaburzenia odżywiania, ale także te trenerskie, np. trening powięziowy, TRX czy korekcja wad postawy ?
2021-11-30, 08:54
facebook
W zeszłym tygodniu nie było czasu na chwalenie się aktywnością, ale treningi i joga były. Dzisiaj ruszam z nową energią po więcej ??
2021-11-29, 10:53
facebook
Weekendowe zachcianki kulinarne - kapuśniak i omlet z pomidorami i parmezanem ?
2021-11-28, 15:54
facebook
Niedzielna wycieczka 13 km po lesie ??
2021-11-28, 15:48
facebook
Gulasz z polędwicą wieprzową z pełnoziarnistym ryżem ❤️?
2021-11-26, 15:02
facebook
Z okazji ?BLACK FRIDAY??? ?-20% na pierwszą wizytę, umów się online: https://mojdietetyk.pl/zespol/dietetycy/kamila-gorecka-kirwiel.html#visit
Poznaj Szczęśliwy Sposób Odżywiania i zmień swoje życie na lepsze - odzyskaj zdrowie i szczupłą sylwetkę! ?????
Mój Dietetyk Ostróda
?⚕Kamila Górecka-Kirwiel
+48 578282445
ostroda@mojdietetyk.pl
Poznaj Szczęśliwy Sposób Odżywiania i zmień swoje życie na lepsze - odzyskaj zdrowie i szczupłą sylwetkę! ?????
Mój Dietetyk Ostróda
?⚕Kamila Górecka-Kirwiel
+48 578282445
ostroda@mojdietetyk.pl
2021-11-26, 10:40
facebook
Dzisiaj miał być cały dzień na konferencji, ale jedno z wystąpień było w słabej jakości technicznej, więc zrobiłam sobie przerwę. A co może być lepszego w wolnym czasie niż szybko spacer po okolicy ???♀️?
2021-11-25, 15:13
facebook
Coraz więcej osób kupując żywność wybiera produkty oznaczone jako ekologiczne. Oznaczeń jest bardzo wiele, ale nie wszystkie oznaczają, że produkt jest dostatecznie zweryfikowany i posiada certyfikat. Niestety wielu producentów wykorzystuje modę na ekologiczne produkty i umieszcza swoich wyrobach informacje nie mające odzwierciedlenia w faktach.
Istnieje wiele certyfikatów i oznaczeń skupię się jednak na dwóch najpopularniejszych, najczęściej spotykanych w polskich sklepach.
?Biały listek utworzony z gwiazdek i umieszczony na zielonym tle to europejskie logo żywności ekologicznej. Oznacza ono, że produkt został wytworzony z kontrolowanych surowców i zgodnie z ściśle określonymi przepisami dotyczącymi ich wytwarzania, jak np. zakaz stosowania sztucznych nawozów, nakaz zapewnienia zwierzętom hodowlanym warunków bytu zbliżonych do naturalnych oraz stosowania ekologicznych pasz.
? Znak BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) potwierdza zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. W zakresie certyfikacji PCBiC znajdują się wyroby, które oznaczane są także znakiem EKO.
Złą wiadomość jest taka, że oznaczenie produktu jako eko czy bio nie gwarantuje braku niepożądanych substancji dodatkowych. Dotyczy to zwłaszcza wyrobów przetworzonych. Możemy w nich znaleźć słabej jakości oleje roślinne czy cukier. Wystarczy, by w produkcie znalazło się kilka składników pochodzących z ekologicznych upraw, by znalazło się na nim oznaczenie. Na etykietach składniki ekologiczne będą zwykle oznaczone gwiazdką lub wytłuszczone. Czytaj więc etykiety i zwracaj uwagę na wszystkie składniki produktu.
Istnieje wiele certyfikatów i oznaczeń skupię się jednak na dwóch najpopularniejszych, najczęściej spotykanych w polskich sklepach.
?Biały listek utworzony z gwiazdek i umieszczony na zielonym tle to europejskie logo żywności ekologicznej. Oznacza ono, że produkt został wytworzony z kontrolowanych surowców i zgodnie z ściśle określonymi przepisami dotyczącymi ich wytwarzania, jak np. zakaz stosowania sztucznych nawozów, nakaz zapewnienia zwierzętom hodowlanym warunków bytu zbliżonych do naturalnych oraz stosowania ekologicznych pasz.
? Znak BIO Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji (PCBiC) potwierdza zgodność wyrobu z wymaganiami rolnictwa ekologicznego. W zakresie certyfikacji PCBiC znajdują się wyroby, które oznaczane są także znakiem EKO.
Złą wiadomość jest taka, że oznaczenie produktu jako eko czy bio nie gwarantuje braku niepożądanych substancji dodatkowych. Dotyczy to zwłaszcza wyrobów przetworzonych. Możemy w nich znaleźć słabej jakości oleje roślinne czy cukier. Wystarczy, by w produkcie znalazło się kilka składników pochodzących z ekologicznych upraw, by znalazło się na nim oznaczenie. Na etykietach składniki ekologiczne będą zwykle oznaczone gwiazdką lub wytłuszczone. Czytaj więc etykiety i zwracaj uwagę na wszystkie składniki produktu.
2021-11-25, 09:19
facebook
Pęczotto z indykiem i cukinią, taką grubo pokrojoną i bardzo al dente ?
2021-11-24, 22:04
facebook
?BLACK FRIDAY? nadchodzi wielkimi krokami! ?? Jesteś nowym klientem? Ta promocja jest dla Ciebie! ?
W najbliższy piątek, 26.11.2021 r., umów się na na spotkanie z dietetykiem i zdecyduj się na zakup konsultacji lub pakietu dietetycznego - na hasło "black friday" otrzymasz aż 20% zniżki na usługi świadczone przez poradnię Mój Dietetyk Ostróda ?
Mój Dietetyk Ostróda
?⚕Kamila Górecka-Kirwiel
+48 578282445
ostroda@mojdietetyk.pl
Warunkiem jest dokonanie płatności za usługę tego samego dnia ☝️
Poznaj Szczęśliwy Sposób Odżywiania i zmień swoje życie na lepsze - odzyskaj zdrowie i szczupłą sylwetkę! ?????
W najbliższy piątek, 26.11.2021 r., umów się na na spotkanie z dietetykiem i zdecyduj się na zakup konsultacji lub pakietu dietetycznego - na hasło "black friday" otrzymasz aż 20% zniżki na usługi świadczone przez poradnię Mój Dietetyk Ostróda ?
Mój Dietetyk Ostróda
?⚕Kamila Górecka-Kirwiel
+48 578282445
ostroda@mojdietetyk.pl
Warunkiem jest dokonanie płatności za usługę tego samego dnia ☝️
Poznaj Szczęśliwy Sposób Odżywiania i zmień swoje życie na lepsze - odzyskaj zdrowie i szczupłą sylwetkę! ?????
2021-11-24, 16:22
facebook
Mój gabinet właśnie rozpoczął współpracę z Instytut Mikroekologii, który oferuje nowoczesną diagnostykę pomocną w rozpoznawaniu alergii czy dysfunkcji flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. W instytucie wykonasz m.in.:
?Badania na alergie IgG - zależne i IgE-zależne
?Badania bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym
Dzięki tego typu diagnostyce można dowiedzieć się, jakie produkty powodują reakcje alergiczne, ułożyć indywidualnie dopasowaną dietę i zaplanować odpowiednio dobraną probiotykoterapię. Jeśli podejrzewasz, że za Twoimi dolegliwościami może kryć się alergia lub dysfunkcje mikrobioty jelitowej, zgłoś się do mnie, a razem wybierzemy odpowiednie badanie. Specjalistyczna diagnostyka jest szczególnie wskazana u osób zmagających się z otyłością, podejrzeniem alergii lub nietolerancji pokarmowych, problemami ze strony układu pokarmowego np. zespołem jelita drażliwego czy chorobami autoimmunologicznymi.
?Badania na alergie IgG - zależne i IgE-zależne
?Badania bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym
Dzięki tego typu diagnostyce można dowiedzieć się, jakie produkty powodują reakcje alergiczne, ułożyć indywidualnie dopasowaną dietę i zaplanować odpowiednio dobraną probiotykoterapię. Jeśli podejrzewasz, że za Twoimi dolegliwościami może kryć się alergia lub dysfunkcje mikrobioty jelitowej, zgłoś się do mnie, a razem wybierzemy odpowiednie badanie. Specjalistyczna diagnostyka jest szczególnie wskazana u osób zmagających się z otyłością, podejrzeniem alergii lub nietolerancji pokarmowych, problemami ze strony układu pokarmowego np. zespołem jelita drażliwego czy chorobami autoimmunologicznymi.
2021-11-24, 09:14
facebook
Łosoś i brokuły na parze, ziemniaki i pyszny sos na bazie fety i koperku ??
2021-11-23, 17:56
facebook
Oznaczenia i certyfikaty produktów spożywczych to temat wart uwagi, ponieważ istnieje pewna grupa oficjalnie nadawanych oznaczeń, które gwarantują pochodzenie czy jakość produktu. Niestety producenci często umieszczają na opakowaniach inne oznaczenia, czasem bardzo podobne do oficjalnych, które mogą wprowadzać nas, konsumentów, w błąd.
Na początek oznaczenia produktów tradycyjnych, które nadawane są w ramach europejskiego systemu znakowania produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób. Tu mamy trzy formalne oznaczenia:
? Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP charakteryzuje produkt rolny lub artykuł spożywczy, do opisania którego wykorzystuje się nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Przykłady: oscypek, bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy.
? Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) to znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Związek ten nie musi być już tak ścisły, jak w przypadku chronionej nazwy pochodzenia. Jeśli dany produkt wytwarzany jest w innym miejscu, ale przy użyciu odpowiednich surowców, technologii i zachowaniem ważnych cech produktu, to może on używać danej nazwy. Przykłady: andruty kaliskie, cebularz lubelski, ser koryciński, rogal świętomarciński.
? Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) to znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla danego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Przykłady: kabanosy staropolskie, kiełbasa jałowcowa staropolska, olej rydzowy, półtorak staropolski tradycyjny.
Na początek oznaczenia produktów tradycyjnych, które nadawane są w ramach europejskiego systemu znakowania produktów wytwarzanych w tradycyjny sposób. Tu mamy trzy formalne oznaczenia:
? Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP charakteryzuje produkt rolny lub artykuł spożywczy, do opisania którego wykorzystuje się nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Przykłady: oscypek, bryndza podhalańska, podkarpacki miód spadziowy.
? Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) to znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem. Związek ten nie musi być już tak ścisły, jak w przypadku chronionej nazwy pochodzenia. Jeśli dany produkt wytwarzany jest w innym miejscu, ale przy użyciu odpowiednich surowców, technologii i zachowaniem ważnych cech produktu, to może on używać danej nazwy. Przykłady: andruty kaliskie, cebularz lubelski, ser koryciński, rogal świętomarciński.
? Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) to znak jakości, przyznawany produktom noszącym tradycyjną nazwę, odnoszącą się do jego specyficznego charakteru lub tradycyjnie stosowaną dla danego produktu. Produkt z oznaczeniem GTS musi być wytwarzany z tradycyjnych surowców, według tradycyjnej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie receptury lub tradycyjnymi metodami. Przykłady: kabanosy staropolskie, kiełbasa jałowcowa staropolska, olej rydzowy, półtorak staropolski tradycyjny.
2021-11-23, 10:23