facebook
Wreszcie pogoda na rower ?♀️☀️?
2022-05-23, 15:02
facebook
Kwasy tłuszczowe omega 3 to szczególne związki, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie oddziałują na pracę układu nerwowego, mięśnia sercowego oraz narządu wzroku. ?
Kilka ciekawych informacji na temat omega 3:
? Kwasy tłuszczowe omegą 3 należą do tych, które należy uzupełniać wraz z dietą gdyż nasz organizm nie jest sam w stanie ich wytworzyć.
? Należą one do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
? Wśród nich wyróżniamy kwas EPA (eikozapentaenowy), kwas DHA (dokozaheksaenowy) oraz kwas ALA (alfa - linolenowy.
? Zaobserwowano, że powyższe kwasy wpływają na poprawę profilu lipidowego. Powodują obniżenie cholesterolu LDL oraz podwyższenie cholesterolu HDL.
? Wspomagają także funkcjonowanie układu nerwowego, niektóre badania pokazują, że odpowiednia ich podaż zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
? Właściwe spożycie kwasów omega 3 chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Jest to najczęstsza przyczyna trwałej utraty wzroku wśród osób dorosłych.
? Mają one działanie przeciwzapalne, należy o nich szczególnie pamiętać przy chorobach autoimmunologicznych.
W jakich produktach znajdziemy kwasy omega 3?
? Ryby, szczególnie te pochodzenia morskiego (łosoś atlantycki, sardynki, śledź atlantycki, makrela atlantycka, pstrąg tęczowy, tuńczyk biały, halibut, dorsz atlantycki)
? Oleje roślinne (olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej rzepakowy)
? Nasiona (nasiona chipa, siemię lniane)
? Orzechy (włoskie, makadamia)
W momencie kiedy nie spożywamy produktów bogatych w kwasy omega 3, warto zadbać o odpowiednią suplementację. ?
Kilka ciekawych informacji na temat omega 3:
? Kwasy tłuszczowe omegą 3 należą do tych, które należy uzupełniać wraz z dietą gdyż nasz organizm nie jest sam w stanie ich wytworzyć.
? Należą one do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
? Wśród nich wyróżniamy kwas EPA (eikozapentaenowy), kwas DHA (dokozaheksaenowy) oraz kwas ALA (alfa - linolenowy.
? Zaobserwowano, że powyższe kwasy wpływają na poprawę profilu lipidowego. Powodują obniżenie cholesterolu LDL oraz podwyższenie cholesterolu HDL.
? Wspomagają także funkcjonowanie układu nerwowego, niektóre badania pokazują, że odpowiednia ich podaż zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera.
? Właściwe spożycie kwasów omega 3 chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Jest to najczęstsza przyczyna trwałej utraty wzroku wśród osób dorosłych.
? Mają one działanie przeciwzapalne, należy o nich szczególnie pamiętać przy chorobach autoimmunologicznych.
W jakich produktach znajdziemy kwasy omega 3?
? Ryby, szczególnie te pochodzenia morskiego (łosoś atlantycki, sardynki, śledź atlantycki, makrela atlantycka, pstrąg tęczowy, tuńczyk biały, halibut, dorsz atlantycki)
? Oleje roślinne (olej lniany, olej z orzechów włoskich, olej sojowy, olej rzepakowy)
? Nasiona (nasiona chipa, siemię lniane)
? Orzechy (włoskie, makadamia)
W momencie kiedy nie spożywamy produktów bogatych w kwasy omega 3, warto zadbać o odpowiednią suplementację. ?
2022-05-23, 11:01
facebook
Kolorowe śniadanie i młoda kapusta w wersji mięsnej z indykiem i wege z tofu i ciecierzycą ❤️
2022-05-21, 15:07
facebook
? Fermentowane produkty mleczne, czyli jogurty czy kefiry to także nasze rodzime super jedzenie. ?
? Wywierają pozytywny wpływ na pożyteczne bakterie zasiedlające nasze jelita.
? Są źródłem wapnia i białka w diecie.
? Kefir dostarcza także kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących ciążę.
? Najlepiej łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, owocami, orzechami i pestkami.
? Zamiast kupować pełne cukru smakowe jogurty, lepiej do naturalnego produktu dodać świeże owoce, płatki, orzechy czy pestki dyni lub słonecznika.
? Wywierają pozytywny wpływ na pożyteczne bakterie zasiedlające nasze jelita.
? Są źródłem wapnia i białka w diecie.
? Kefir dostarcza także kwasu foliowego, ważnego dla kobiet planujących ciążę.
? Najlepiej łączyć je z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi, owocami, orzechami i pestkami.
? Zamiast kupować pełne cukru smakowe jogurty, lepiej do naturalnego produktu dodać świeże owoce, płatki, orzechy czy pestki dyni lub słonecznika.
2022-05-20, 20:01
facebook
Taką ciekawą książkę z przepisami na TM dzisiaj dostałam w prezencie ? Będzie smacznie, już widzę sporo dań do wypróbowania ?
2022-05-20, 18:07
facebook
? Garść wniosków na temat wpływu zielonej żywności na zdrowie popartych badaniami naukowymi:
? Zwarte w jęczmieniu i chlorelli fitosubstancje sumując się potęgują swoje działanie. Spożycie izolowanych fitosubstancji przynosi mniejszy efekt.
? Jęczmień i chlorella mogą być stosowane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych.
? Jęczmień i chlorella mają udowodnione działanie chelatujące, wspierają usuwanie metali ciężkich i innych niebezpiecznych substancji z organizmu, zmniejszają ich wchłanianie i osłabiają toksyczny wpływ na komórki.
? Jęczmień i chlorella są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 w korzystnych proporcjach.
?Jęczmień i chlorella zawierają dużo związków fenolowych i innych substancji o działaniu m.in. przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
? Jęczmień i chlorella od Green Ways zawierają znaczącą ilość witaminy K2 i chlorofilu.
Zainteresowanych chętnie odeślę do konkretnych badań, które popierają przedstawione powyżej zalety zielonej żywności. Przekonanych zapraszam do wypróbowania - wystarczy się do mnie odezwać ?
? Zwarte w jęczmieniu i chlorelli fitosubstancje sumując się potęgują swoje działanie. Spożycie izolowanych fitosubstancji przynosi mniejszy efekt.
? Jęczmień i chlorella mogą być stosowane w leczeniu i profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy, schorzeń układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych.
? Jęczmień i chlorella mają udowodnione działanie chelatujące, wspierają usuwanie metali ciężkich i innych niebezpiecznych substancji z organizmu, zmniejszają ich wchłanianie i osłabiają toksyczny wpływ na komórki.
? Jęczmień i chlorella są dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 w korzystnych proporcjach.
?Jęczmień i chlorella zawierają dużo związków fenolowych i innych substancji o działaniu m.in. przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
? Jęczmień i chlorella od Green Ways zawierają znaczącą ilość witaminy K2 i chlorofilu.
Zainteresowanych chętnie odeślę do konkretnych badań, które popierają przedstawione powyżej zalety zielonej żywności. Przekonanych zapraszam do wypróbowania - wystarczy się do mnie odezwać ?
2022-05-20, 14:07
facebook
Zapraszam do Apartamenty-Ostroda.pl na pakiet Waga Zdrowia - w czasie pobytu współpraca dietetyczna ze mną, zdrowa dieta i aktywność fizyczna
2022-05-20, 11:02
facebook
Po dwóch dniach w rozjazdach dopadło mnie zmęczenie, dlatego dzisiaj uskuteczniałam wypad nad jezioro z gimnastyką słowiańską ?
2022-05-19, 16:28
facebook
? Kiełki to kolejny przykład rodzimego super jedzenia. ?Kiełkująca roślinka ma w sobie moc wartości odżywczych. Natura wyposażyła ją w substancje bioaktywne mające umożliwić jej szybki wzrost i zapewnić przetrwanie. ? Zawierają także enzymy ułatwiające przyswajanie zawartych w nich wartości. Mają działanie przeciwzapalne. ? Możecie dodawać do sałatek lub kłaść na kanapki. ?
2022-05-19, 16:18
facebook
Dobrze zbilansowana dieta wegańska jest uznawana przez światowe organizacje zajmujące się zdrowiem i żywieniem za bezpieczną na każdym etapie życia człowieka.
? Dostarcza ona wystarczającej ilość składników odżywczych, jest korzystna dla zdrowia i może wspierać profilaktykę wielu chorób. Warto jednak zwrócić uwagę na ryzyko niedoborów, zwłaszcza witaminy B12 i w razie potrzeby włączać suplementację.
? Polski Instytut Żywienia i Żywności również pozytywnie ocenia dietę wegańską, jednak zwłaszcza w przypadku dzieci i kobiet w ciąży zaleca regularne kontrole lekarskie, konsultacje z dietetykiem oraz suplementację witaminy B12, wapnia i kawasów omega-3.
? Można więc stosować dietę wegańską w każdym wieku, jednak po pierwsze musi być ona odpowiednio zbilansowana, tak by dostarczała optymalnej ilości składników odżywczych - tu najlepiej zasięgnąć porady dietetyka specjalizującego się w tego typu dietach, a po drugie należy pamiętać o ryzyku niedoborów - trzeba więc regularnie wykonywać badania kontrolne pod ich kątem i włączać suplementację, gdy okaże się ona niezbędna.
? Więcej o komponowaniu diety wegańskiej i możliwych zagrożeniach z nią związanych, w kolejnych postach.
? Dostarcza ona wystarczającej ilość składników odżywczych, jest korzystna dla zdrowia i może wspierać profilaktykę wielu chorób. Warto jednak zwrócić uwagę na ryzyko niedoborów, zwłaszcza witaminy B12 i w razie potrzeby włączać suplementację.
? Polski Instytut Żywienia i Żywności również pozytywnie ocenia dietę wegańską, jednak zwłaszcza w przypadku dzieci i kobiet w ciąży zaleca regularne kontrole lekarskie, konsultacje z dietetykiem oraz suplementację witaminy B12, wapnia i kawasów omega-3.
? Można więc stosować dietę wegańską w każdym wieku, jednak po pierwsze musi być ona odpowiednio zbilansowana, tak by dostarczała optymalnej ilości składników odżywczych - tu najlepiej zasięgnąć porady dietetyka specjalizującego się w tego typu dietach, a po drugie należy pamiętać o ryzyku niedoborów - trzeba więc regularnie wykonywać badania kontrolne pod ich kątem i włączać suplementację, gdy okaże się ona niezbędna.
? Więcej o komponowaniu diety wegańskiej i możliwych zagrożeniach z nią związanych, w kolejnych postach.
2022-05-19, 14:45
facebook
Domowe lody, tylko jogurt i owoce ?
2022-05-19, 14:33
facebook
? Zielona żywność to codzienna dawka zdrowia dla całej rodziny. W wielu domach stosują ją wszyscy - jako profilaktykę bądź wsparcie leczenia chorób cywilizacyjnych.
? Zielona żywność jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety, która niestety mimo naszych najlepszych chęci, nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Obecnie nawet warzywa i owoce, powszechnie uznawane za dobre źródła witamin i składników mineralnych, rosnąc w jałowych glebach i przyjmując sporą dawkę sztucznych nawozów i pestycydów, nie są już tak odżywcze, jak kiedyś.
? Jęczmień i chlorella, uprawiane i przetwarzane z najwyższą dbałością, zawierają różnorodne minerały, witaminy, przeciwutleniacze, enzymy, wszystkie niezbędne aminokwasy, błonnik oraz chlorofil. Dostarczają nam więc wartości odżywczych, których może brakować w naszej diecie i jednocześnie wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, które się w nim kumulują.
Chcesz włączyć zieloną żywność do swojego jadłospisu? Odezwij się do mnie ?
? Zielona żywność jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety, która niestety mimo naszych najlepszych chęci, nie jest w stanie dostarczyć nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Obecnie nawet warzywa i owoce, powszechnie uznawane za dobre źródła witamin i składników mineralnych, rosnąc w jałowych glebach i przyjmując sporą dawkę sztucznych nawozów i pestycydów, nie są już tak odżywcze, jak kiedyś.
? Jęczmień i chlorella, uprawiane i przetwarzane z najwyższą dbałością, zawierają różnorodne minerały, witaminy, przeciwutleniacze, enzymy, wszystkie niezbędne aminokwasy, błonnik oraz chlorofil. Dostarczają nam więc wartości odżywczych, których może brakować w naszej diecie i jednocześnie wspomagają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, które się w nim kumulują.
Chcesz włączyć zieloną żywność do swojego jadłospisu? Odezwij się do mnie ?
2022-05-19, 10:42
facebook
?? Co decyduje o tym, że pewne produkty spożywcze nazywamy super foods, czyli super jedzeniem?
✅ Zwykle jest to kwestia dużej zawartości witamin, składników mineralnych, błonnika, różnych substancji bioaktywnych czy specyficznych rodzajów białka oraz przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i reaktywne formy tlenu niszczące komórki i uszkadzające ich materiał genetyczny.
✅Do przeciwutleniaczy zaliczamy: witaminy C i E, karotenoidy, betainę, selen i związki fenolowe, np. polifenole i kwasy fenolowe (np. resweratrol, kwercetyna, antocyjany).
W najbliższym czasie będę Wam prezentowała dostępne w Polsce produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. ??
✅ Zwykle jest to kwestia dużej zawartości witamin, składników mineralnych, błonnika, różnych substancji bioaktywnych czy specyficznych rodzajów białka oraz przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i reaktywne formy tlenu niszczące komórki i uszkadzające ich materiał genetyczny.
✅Do przeciwutleniaczy zaliczamy: witaminy C i E, karotenoidy, betainę, selen i związki fenolowe, np. polifenole i kwasy fenolowe (np. resweratrol, kwercetyna, antocyjany).
W najbliższym czasie będę Wam prezentowała dostępne w Polsce produkty spożywcze, które warto włączyć do swojej diety. ??
2022-05-18, 19:40
facebook
Nawet jak okoliczności rzucą mnie do dużego miasta, to i tak zamiast do galerii pójdę gdzieś blisko natury ??☀️? Na wszelki wypadek obiad mam ze sobą. ❤️?
2022-05-18, 17:45
facebook
? Zielona żywność wykazuje działanie genoprotektywne, polegające na ochronie informacji genetycznej komórek. Dzieje się tak głównie za sprawą właściwości przeciwutleniających zielonej żywności, czyli chroniących przed działaniem wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, które niszczą komórki i uszkadzają ich materiał genetyczny.
? Ten efekt ani-aging pojawia się przy systematycznym i długotrwałym stosowaniu zielonej żywności.
? Pozwala ono zapobiegać nie tylko starzeniu się naszego ciała, ale i znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - schorzeń układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych.
Zainteresowany włączeniem zielonej żywności do swojej diety? Odezwij się do mnie ?
? Ten efekt ani-aging pojawia się przy systematycznym i długotrwałym stosowaniu zielonej żywności.
? Pozwala ono zapobiegać nie tylko starzeniu się naszego ciała, ale i znacząco zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych - schorzeń układu krążenia, nowotworów, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych.
Zainteresowany włączeniem zielonej żywności do swojej diety? Odezwij się do mnie ?
2022-05-18, 15:00
facebook
Insulinooporność to problem, z którym spotykam się najczęściej. Dlatego też wzięłam udział w ostatniej konferencji naukowej organizowanej przez Fundację Insulinooporności. ? Dziękuję za dopływ nowej wiedzy i ciekawe informacje. ?
Jeśli podejrzewasz u siebie lub masz już zdiagnozowaną IO, zapraszam do współpracy - razem damy radę ?
Jeśli podejrzewasz u siebie lub masz już zdiagnozowaną IO, zapraszam do współpracy - razem damy radę ?
2022-05-18, 12:15
facebook
? Na prośbę kilku zainteresowanych osób zaczynam cykl o tym, jak przejść na weganizm bez większego wysiłku i ryzyka dla zdrowia. ?
Weganizm opiera się na rezygnacji ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb, owoców morza, jajek, produktów mlecznych, a nawet miodu.
✅ Dlaczego decydujemy się na przejście na weganizm?
➡ względy etyczne i troska o los zwierząt
➡ względy ekologiczne - przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego
➡ względy zdrowotne - rezygnacja z produktów zwierzęcych ogranicza dostarczanie szkodliwych dla zdrowia składników odżywczych, jak np. nasycone kwasy tłuszczowe
➡ względy ekonomiczne - mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego robią się coraz droższe a ich jakość systematycznie spada
➡ moda - weganizm stał się ostatni bardzo modny i wiele osób ulega temu trendowi chcąc być na czasie.
✅Jakie korzyści niesie ze sobą dobrze zbilansowana dieta wegańska:
➡ zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
➡ normalizacja ciśnienia tętniczego
➡ spadek poziomu cholesterolu frakcji LDL (zły cholesterol)
➡ zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego i insulinooporność
➡ zmniejszenie ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości
➡ zwiększenie podaży składników antynowotworowych w diecie
Weganizm opiera się na rezygnacji ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mięsa, ryb, owoców morza, jajek, produktów mlecznych, a nawet miodu.
✅ Dlaczego decydujemy się na przejście na weganizm?
➡ względy etyczne i troska o los zwierząt
➡ względy ekologiczne - przemysłowa hodowla zwierząt przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego
➡ względy zdrowotne - rezygnacja z produktów zwierzęcych ogranicza dostarczanie szkodliwych dla zdrowia składników odżywczych, jak np. nasycone kwasy tłuszczowe
➡ względy ekonomiczne - mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego robią się coraz droższe a ich jakość systematycznie spada
➡ moda - weganizm stał się ostatni bardzo modny i wiele osób ulega temu trendowi chcąc być na czasie.
✅Jakie korzyści niesie ze sobą dobrze zbilansowana dieta wegańska:
➡ zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
➡ normalizacja ciśnienia tętniczego
➡ spadek poziomu cholesterolu frakcji LDL (zły cholesterol)
➡ zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego i insulinooporność
➡ zmniejszenie ryzyka rozwoju nadwagi i otyłości
➡ zwiększenie podaży składników antynowotworowych w diecie
2022-05-18, 10:59
facebook
? Wiecie, że zielona żywność poprawiając stan mikroflory jelitowej stymuluje wytwarzanie hormonu szczęścia - serotoniny i hormonu zadowolenia - dopaminy, a także pozytywnie wpływa na jakość snu?
✅ Jeśli czujecie, że codzienny stres Was przygniata, zajadacie go słodyczami czy macie problemy ze snem, warto wypróbować zieloną żywność. ? Zapraszam do kontaktu?
✅ Jeśli czujecie, że codzienny stres Was przygniata, zajadacie go słodyczami czy macie problemy ze snem, warto wypróbować zieloną żywność. ? Zapraszam do kontaktu?
2022-05-17, 21:00
facebook
Cudze chwalimy a swego nie znamy! To powiedzenie sprawdza się także w kwestii odżywiania. Kupujemy rozmaite egzotyczne produkty szukając super żywności, a nie korzystamy z tego, co w naszej tradycji kulinarnej gości od lat.
Przykładem kiszonki! ??
✅ Kiszonki pozytywnie wpływają na rozwój pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita.
✅ Dostarczają substancji odżywczych wspierających wzrost bakterii kwasu mlekowego, które powinny gościć w naszych jelitach.
✅ Obniżają indeks glikemiczny posiłków, co oznacza, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej.
Kisić możemy nie tylko ogórki i kapustę, ale także pomidory, rzodkiewki, jabłka, cebulę, brukselkę, kalafior czy nawet cytrusy. Jedyną wadą kiszonek jest wysoka zawartość soli, nie powinno się więc ich jeść zbyt często.
Przykładem kiszonki! ??
✅ Kiszonki pozytywnie wpływają na rozwój pożytecznych bakterii zasiedlających nasze jelita.
✅ Dostarczają substancji odżywczych wspierających wzrost bakterii kwasu mlekowego, które powinny gościć w naszych jelitach.
✅ Obniżają indeks glikemiczny posiłków, co oznacza, że poziom cukru we krwi podnosi się wolniej.
Kisić możemy nie tylko ogórki i kapustę, ale także pomidory, rzodkiewki, jabłka, cebulę, brukselkę, kalafior czy nawet cytrusy. Jedyną wadą kiszonek jest wysoka zawartość soli, nie powinno się więc ich jeść zbyt często.
2022-05-17, 16:14
facebook
Rower, książka, jezioro, słońce i błękit nieba ?♀️??☀️?=?
2022-05-17, 15:19
facebook
? Często zgłaszają się do mnie osoby, które nie zawsze mają czas na gotowanie i niekiedy muszą ratować się gotowymi posiłkami. ?? Niestety gotowe dania z marketów zwykle nie zachwycają składem i są pakowane w plastikowe opakowania, których cząsteczki przedostają się do jedzenia, a następnie do naszego organizmu, nie pozostając obojętnymi dla zdrowia.
➕/➖Jeśli jednak mamy wybór pomiędzy słodką bułką, hot dogiem czy innym fast foodem, to jednak lepiej znaleźć coś gotowego o bardziej przyjaznym dla zdrowia składzie, zwłaszcza jeśli z takich rozwiązań nie będziemy korzystać z byt często. ?
? Przeszukując sklepowe półki wpadłam na trop dań wege, które o dziwo mają całkiem dobry skład i do tego są smaczne.
Wczoraj testowałam Wege Danie Kontynentalne z kaszą bulgur i kiełkami, kupione w Biedronce.
✅ W składzie znajdziemy: kaszę bulgur (47%), czerwoną paprykę, wodę, oliwki, kiełki warzywne, olej rzepakowy, pestki dyni, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, koncentrat soku jabłkowego, przyprawy, zioła, sól i niestety cukier trzcinowy.
✅ W jednej porcji - 140 g dania mamy:
➡ Energia - 282 kcal
➡ Tłuszcze - 12,4 g, w tym nasycone - 1,4 g
➡ Węglowodany - 34,7 g, w tym cukry - 7 g
➡ Białko - 7,9 g
➡ Błonnik - 7,9 g
Opakowanie zawiera 280 g produktu, czyli 2 sugerowane porcje. Przyznaję, że ja zjadłam od razu całość ;-)
Danie jest smaczne, można je zjeść na ciepło lub na zimno, zawiera sporo białka i błonnika, mało tłuszczów nasyconych, jednak duża ilość cukrów przemawia na jego niekorzyść. Nadal jednak uważa, że lepiej od czasu do czas zjeść coś takiego niż skusić się na batona, pączka czy fast food. Jedliście to danie? Co sądzicie?
➕/➖Jeśli jednak mamy wybór pomiędzy słodką bułką, hot dogiem czy innym fast foodem, to jednak lepiej znaleźć coś gotowego o bardziej przyjaznym dla zdrowia składzie, zwłaszcza jeśli z takich rozwiązań nie będziemy korzystać z byt często. ?
? Przeszukując sklepowe półki wpadłam na trop dań wege, które o dziwo mają całkiem dobry skład i do tego są smaczne.
Wczoraj testowałam Wege Danie Kontynentalne z kaszą bulgur i kiełkami, kupione w Biedronce.
✅ W składzie znajdziemy: kaszę bulgur (47%), czerwoną paprykę, wodę, oliwki, kiełki warzywne, olej rzepakowy, pestki dyni, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, koncentrat soku jabłkowego, przyprawy, zioła, sól i niestety cukier trzcinowy.
✅ W jednej porcji - 140 g dania mamy:
➡ Energia - 282 kcal
➡ Tłuszcze - 12,4 g, w tym nasycone - 1,4 g
➡ Węglowodany - 34,7 g, w tym cukry - 7 g
➡ Białko - 7,9 g
➡ Błonnik - 7,9 g
Opakowanie zawiera 280 g produktu, czyli 2 sugerowane porcje. Przyznaję, że ja zjadłam od razu całość ;-)
Danie jest smaczne, można je zjeść na ciepło lub na zimno, zawiera sporo białka i błonnika, mało tłuszczów nasyconych, jednak duża ilość cukrów przemawia na jego niekorzyść. Nadal jednak uważa, że lepiej od czasu do czas zjeść coś takiego niż skusić się na batona, pączka czy fast food. Jedliście to danie? Co sądzicie?
2022-05-17, 12:22
facebook
Dlaczego warto pracować z plannerem diety i aktywności?
Od kilku tygodni testuję mój planner fitness, robiąc codzienne notatki dotyczące diety, aktywności, snu, samopoczucia, nastroju itd. Okazało się, że nawet będąc dietetykiem i trenerem można popełniać błędy i nie stosować się do zaleceń, których ma się pełną świadomość. A co dopiero ma powiedzieć podopieczny, który dopiero uczy się zdrowych nawyków żywieniowych i systematycznej aktywności. Dzięki pracy z plannerem odkryłam, jakie błędy popełniam i wprowadziłam korekty, które mają mnie od nich ustrzec. A co Tobie może dać praca z plannerem?
✅ Będziesz na bieżąco monitorować swoje postępy i sprawdzać, czy zmierzasz do celu.
✅ Zaplanujesz dietę i aktywność na każdy dzień i rozliczysz się sam ze sobą z ich realizacji w skali dnia, tygodnia i miesiąca.
✅Odkryjesz, co powoduje, że zaniedbujesz aktywność fizyczną, w jakich sytuacjach czynisz odstępstwa od diety, co wprawia Cię w zły a co w dobry nastrój.
✅Uświadomisz sobie, co sprzyja realizacji celu i motywuje Cię do wytrwałości, a co wręcz przeciwnie - przeszkadza i zniechęca.
✅ Słowem - będziesz świadomie i refleksyjnie podróżować do Twojego celu na bieżąco śledząc postępu i budując swoją motywację.
Planner kupisz tutaj: https://fit40.pl/pl/p/Planner-Zeszyt-Pracy-Dieta-i-Aktywnosc/68
Od kilku tygodni testuję mój planner fitness, robiąc codzienne notatki dotyczące diety, aktywności, snu, samopoczucia, nastroju itd. Okazało się, że nawet będąc dietetykiem i trenerem można popełniać błędy i nie stosować się do zaleceń, których ma się pełną świadomość. A co dopiero ma powiedzieć podopieczny, który dopiero uczy się zdrowych nawyków żywieniowych i systematycznej aktywności. Dzięki pracy z plannerem odkryłam, jakie błędy popełniam i wprowadziłam korekty, które mają mnie od nich ustrzec. A co Tobie może dać praca z plannerem?
✅ Będziesz na bieżąco monitorować swoje postępy i sprawdzać, czy zmierzasz do celu.
✅ Zaplanujesz dietę i aktywność na każdy dzień i rozliczysz się sam ze sobą z ich realizacji w skali dnia, tygodnia i miesiąca.
✅Odkryjesz, co powoduje, że zaniedbujesz aktywność fizyczną, w jakich sytuacjach czynisz odstępstwa od diety, co wprawia Cię w zły a co w dobry nastrój.
✅Uświadomisz sobie, co sprzyja realizacji celu i motywuje Cię do wytrwałości, a co wręcz przeciwnie - przeszkadza i zniechęca.
✅ Słowem - będziesz świadomie i refleksyjnie podróżować do Twojego celu na bieżąco śledząc postępu i budując swoją motywację.
Planner kupisz tutaj: https://fit40.pl/pl/p/Planner-Zeszyt-Pracy-Dieta-i-Aktywnosc/68
2022-05-16, 20:01
facebook
Dostawa zielonej żywności dla ulubionej podopiecznej ? nowe książki ? i wege żywność do testowania ?
2022-05-16, 15:31
facebook
? Wysoki poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów to obecnie powszechny problem, który spotyka również osoby młode.
? Sprzyja temu niezdrowa dieta obfitująca w wysoko przetworzone produkty i zawierające tłuszcze nasycone oraz brak aktywności fizycznej.
? Aby zmienić ten stan warto zmienić styl życia, zadbać o redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, włączyć aktywność fizyczną i dietę z ograniczeniem spożycia tłuszczów nasyconych.
? Dodatkowym wsparciem może być jęczmień i chlorella, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, w ten sposób zmniejszając ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i rozwoju miażdżycy.
? Chcesz wypróbować zieloną żywność? Odezwij się do mnie na priv.
? Sprzyja temu niezdrowa dieta obfitująca w wysoko przetworzone produkty i zawierające tłuszcze nasycone oraz brak aktywności fizycznej.
? Aby zmienić ten stan warto zmienić styl życia, zadbać o redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej, włączyć aktywność fizyczną i dietę z ograniczeniem spożycia tłuszczów nasyconych.
? Dodatkowym wsparciem może być jęczmień i chlorella, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, w ten sposób zmniejszając ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych i rozwoju miażdżycy.
? Chcesz wypróbować zieloną żywność? Odezwij się do mnie na priv.
2022-05-16, 11:33